Hoe kies ik mijn eerste job?

Je bent zo goed als klaar met studeren, en het wordt tijd om je eerste job te zoeken. Maar waar begin je? Welke starterjobs zijn het meest interessant om mee te beginnen? Waar wil je naartoe met je carrière? Het is niet altijd makkelijk om jezelf te oriënteren aan het begin van je professionele leven, vandaar dat we je enkele tips geven om je in de goede richting te sturen.

Leer jezelf kennen

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Wil je een beslissing kunnen maken, dan moet je goed geïnformeerd zijn. Wat doe je graag? Welke waarden vind je belangrijk op de werkvloer? In welke omgeving zou je graag belanden? Wat zijn je sterktes en zwaktes? Hoe zie je de toekomst?

Het is soms moeilijk om een goed overzicht te houden van wat jou allemaal aanspreekt. Je kan echter op eigen houtje op zoek gaan naar wat meer verduidelijking over je eigen leven. Alleen als je weet wat je zelf graag wil, kan je hier de juiste job aan koppelen.

“Dat weet ik al”, hoor ik je denken, maar toch is het belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek je karakterkenmerken goed te verwoorden.

Ben je meer introvert of extrovert? Intuïtief of observerend? Leidinggevend of diplomatisch ingesteld?

Je kan hiervoor een persoonlijkheidstest doen om zo een betere omschrijving te krijgen.

Deze eigenschappen staan niet in je cv, maar kan je wel in je motivatiebrief verwerken.

Tip:  Er zijn reeds sollicitanten die de code van de persoonlijkheidstest vermelden op hun cv.

Pas je online profielen aan

Denk eraan, niemand is nog onzichtbaar deze dagen. Je online profiel is als het ware je visitekaartje geworden. Google jezelf en neem wat je te zien krijgt eens kritisch onder de loep. Hoe kom je over? Overloop je accounts op sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn en kijk uit wat je publiekelijk publiceert.

Hou je op je Facebook-profielfoto drie biertjes tegelijk vast? Dat is misschien grappig voor je vrienden, maar niet voor werkgevers. Met andere woorden: check yourself before you wreck yourself!

Maak een killer CV 

Pin jezelf niet vast op professionele ervaring. Elke ervaring telt. Zet op je cv gerust dat je bij de jeugdbeweging zat, dat je vrijwilligerswerk deed, of dat je actief was in de studentenvereniging, en leg vervolgens uit wat je takenpakket was en welke skill(s) je er hebt opgepikt.

Organiseerde je groepsactiviteiten? Beheerde je de financiën? Zat je vergaderingen voor? Het kunnen allemaal waardevolle skills zijn die je in je (eerste) job verder kan ontwikkelen.

De zoektocht

Nu je wat structuur en orde in je zoekplanning gebracht hebt is het belangrijk om effectief op zoek te gaan. Zoek vooral gericht naar de juiste job voor jou en wees niet bang om selectief te zijn tijdens je zoektocht. Maar waar vind je de vacatures?

Allereerst zijn er de normale jobkanalen, zo vind je vacatures op bedrijfswebsites, jobbeurzen, via uitzendkantoren en op jobsites. Ook op sociale media (Facebook, LinkedIn) zijn talloze vacatures te vinden.

Wij zorgen voor een persoonlijke begeleiding tijdens deze zoektocht. Je krijgt van ons een overzicht van de voor jou meest geschikte vacatures na een grondige screening van je cv en je persoonlijke kenmerken. Bekijk hier onze vacatures.

Belangrijk om te weten is tevens dat  bijna de helft van de vacatures niet openbaar gemaakt worden via de normale jobkanalen. Deze kom je enkel te weten als je de juiste personen kent. Houdt dus nauw contact met al je kennissen tijdens de zoektocht naar je job. Laat iedereen weten dat je op zoek bent en zet je netwerk actief in bij je zoektocht!  Als je tenslotte nergens een goede vacature vind maar wel een bedrijf weet waar je heel graag zou werken (en dat bij je kwaliteiten past) aarzel dan zeker niet om spontaan even contact te nemen. Let wel: ook hier is het belangrijk dat je heel goed voorbereid bent.

 

Een goede eerste indruk is belangrijk

Een eerste indruk maak je maar een keer ! Zorg dat deze dus positief is. De basiszaken zijn van belang om een goede eerste indruk neer te zetten. Daarna komen andere zaken aan de orde welke iets lastiger uit te voeren zijn zoals: actief luisteren, oogcontact maken en goed vragen stellen. (toon interesse).

Lees ook: