Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien is een loopbaanbegeleiding volgen de ideale oplossing.

Ben je vastgeroest in je job of droom je van een nieuwe uitdaging? Grijp dan nu je kans! Nooit waren er meer openstaande vacatures als vandaag. Maar de stap nemen om van job te veranderen boezemt nog veel mensen angst in. Dit is nochtans niet nodig, want je moet niet alles van vandaag op morgen laten vallen.

Deze 3 stappen helpen je alvast op de goede weg:

1. Erkennen dat je ‘iets’ mist of niet lekker in je vel zit

De eerste stap is volgens Els Deboutte vooral psychologisch. Voor sommigen is erkennen dat ze vastzitten of ‘iets’ missen al een hele opdracht.  Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Een keer een slechte dag hebben, overkomt iedereen en is geen reden om je zorgen te maken. Maar blijft je ontevredenheid duren? Blijf daar niet in je eentje mee zitten, maar praat erover met vrienden en familie.

Saskia Roets (48) deed dat voor het eerst anderhalf jaar geleden, bij haar collega’s. “Na 25 jaar voor de klas had ik de indruk dat ik rondjes draaide. Ik deed mijn werk nog wel graag, maar vond alsmaar minder uitdagingen. Ik bekeek mijn lesvoorbereiding en kon op voorhand voorspellen welke reacties ik zou krijgen en welk kind ik waarmee zou moeten helpen.

” Toen ze er haar leeftijdsgenoten op school en in haar omgeving over aansprak, hoorde ze veel gelijkaardige verhalen. Een collega was op dat moment al met loopbaanbegeleiding bezig. “Dat vond ik eerst nogal drastisch, maar uiteindelijk heb ik de loopbaancheques toch aangevraagd. Waarom niet eens proberen, dacht ik?”

2. Durf op verkenning gaan

Ga op onderzoek uit. Toegeven dat er 'iets' moet veranderen is één ding. Achterhalen wat dat 'iets' dan precies is, is een ander paar mouwen. “Wat maakt dat je je niet meer prettig voelt in je loopbaan? Op deze vraag moet je een zo helder mogelijk antwoord vinden, stelt klinisch psychologe Elke Van Hoof (Huis van Veerkracht).

“Heeft het met pesterijen te maken? Komt het door bepaalde ontwikkelingen in het bedrijf? Of ligt de oorzaak eerder bij je functie in de organisatie? Al naargelang de uitkomst zal je een ander pad moeten bewandelen om tot verandering te komen.”
 
Immens veel Vlamingen zijn momenteel zoekende: maar liefst 41.011 mensen vroegen in 2017 loopbaancheques aan. Want dromen is uiteraard fantastisch, maar het moet ook passen in het plan van je leven op dat moment. Daarom biedt een loopbaanbegeleiding voor velen een goede oplossing.
 
Door die loopbaangesprekken beginnen mensen met andere ogen naar hun werk te kijken. Ze kunnen beter benoemen wat hen goed en minder goed ligt. Dikwijls is dat het moment waarop ze naar hun leidinggevende stappen en vragen of hun takenpakket kan veranderen, of ze naar een ander team kunnen evolueren, of ze af en toe kunnen thuiswerken…”

3. Actie ondernemen
 

Bekijk vacatures en selecteer jobs die je wel en niet aanspreken. Koppel de waarden en idealen van het bedrijf aan je eigen normen en waarden. Zo zoek je uit waar de beste match zit.
 
Sommigen komen tot de conclusie dat hun huidige job toch niet zo slecht is. Anderen komen dan weer tot het inzicht dat ze opnieuw naar de schoolbanken willen.
Dat was bijvoorbeeld het geval bij Saskia.

“Met de inzichten uit de loopbaanbegeleiding ben ik vrij snel bij mijn directie langs geweest. Die reageerde positief. Ze wees me onder andere op het bestaan van de opleiding ‘schoolontwikkelaar’.
 
Eerst was ik wat afwachtend, want hoe zou ik dat in godsnaam met een gezin moeten combineren? De infodag op de hogeschool heeft me uiteindelijk over de streep getrokken. Studeren bleek helemaal niet meer hetzelfde te zijn als ‘in mijn tijd’.
 

“Ik was meteen enthousiast en ben er met veel goesting in gesprongen. Een van de dingen waarvoor ik me nu bijvoorbeeld engageer, is de begeleiding van de nieuwe leerkrachten.”
 Dat de oplossing voor Saskia plots zomaar uit de lucht kwam vallen, was natuurlijk een groot geluk. Een uitzondering wellicht ook, want de meesten moeten voor een nieuwe job nog een fase van solliciteren door.
 
Grijp je kans om te ontdekken of de job en de organisatie echt iets voor jou zijn. Het is niet alleen de werkgever die overtuigd moet zijn, maar ook jijzelf. En draait het op niets uit, dan moet je dat als een leerschool zien.

(Bron: vacature.com)
 
 
Denk je zelf na over een loopbaanbegeleiding? Of wens je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen met loopbaanbegeleiding?

Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.