Technologie tegen corona

Big Data

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) maakt gebruik van big data en kunstmatige intelligentie om het coronavirus in de gaten te houden. Maar ze zijn niet de enige. Het Canadese bedrijf bluedot was zelf 9 dagen sneller dan de WHO en zag dat er iets aan de hand was in Wuhan in China.

Bluedot kan dat, omdat ze speciale software hebben ontwikkeld die kan spitten in honderdduizenden bronnen aan informatie. Vaak zijn dit openbare bronnen. Bijvoorbeeld hoeveel ziekenhuisbezoeken er zijn geweest in een bepaalde regio. Hoeveel vliegtickets zijn er wereldwijd verkocht en waar gingen die tickets naar toe? Tussen welke bestemmingen waren die?

Ook social media berichten en persberichten die worden gepubliceerd door overheidsinstanties. Al die data kunnen zij analyseren; Zo kunnen ze voorspellen of er een uitbraak komt en zelfs hoe die uitbraak zicht gaat verspreiden over de rest van de wereld.

Bron: 

Gezichtsherkenning

In Canada wisten ze wat er aan de hand was, maar China kan het zelf ook heel goed in de gaten houden want er staan daar duizenden bewakingscamera’s op straat met gezichtsherkenning in gebouwd.

Zo konden ze er bijvoorbeeld achter komen dat één van de eerste mensen die werd besmet met covid-19, wat voor route die had gewandeld nadat hij van de markt in Wuhan afkwam. Met die data konden ze dan ook weer alle mensen die op die route zaten, waarschuwen. Jij bent in de buurt geweest van deze man.

Mobile app

Inmiddels is er een mobiele app uitgebracht door de Chinese overheid waarmee je in één keer kan zien of je toevallig de afgelopen dagen in aanraking bent gekomen of in de buurt bent geweest van iemand met het coronavirus.

Je geeft je gegevens in de app in (ID) en dan wordt die gekoppeld aan andere ID’s en getoond waar andere Chinese burgers hebben gelopen. Als iemand met covid 19 dan in de buurt heeft gewandeld, dan krijg je een waarschuwing.

Die app wordt bijvoorbeeld gebruikt door taxichauffeurs om na te gaan of je wel of niet mogelijks besmet bent met het coronavirus.

Er is ook een tweede app in China en die werkt met een soort van kleurcode en daarbij kunnen Chinezen dan een groene, oranje of rode kleur krijgen. Die app moeten ze laten zien bij de vele checkpoints over het hele land.

Slimme Gadgets

In China hebben ze geen privacy en van daar kunnen ze dergelijke apps en ontwikkelingen veel sneller toepassen en gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een slimme helm uitgerust met hitte camera voor de politie.

Iedereen die in een straal van 5 meter rond die camera komt die kan gecontroleerd worden op koorts bijvoorbeeld. Ook dronepiloten maken gebruik van een hittecamera aan hun drone. Om zo mensen op afstand heel makkelijk te controleren.

Drones worden voor nog veel meer ingezet. Controle of mensen in hun huis blijven bijvoorbeeld. Testen met desinfecterende sprays om hele gebieden te ontsmetten. Het vervoer van medicijnen, bloedmonsters. Overal gebruiken ze drones, zelf om tegen mensen te praten en ze te waarschuwen.

Dan te bedenken als drones op de markt kwamen, welke privacy discussies men hier in België had. Terwijl nu ook de Belgische politie en zelf VTM drones gebruiken en overal overheen vliegen.

De Chinese overheid toont dit om aan te tonen dat ze ontzettend veel initiatieven en maatregelen treffen om het coronavirus tegen te houden.

 

Robots

In tijden van corona worden robots sneller ingezet. Er zijn robotarmen die een dokter vanop afstand kan bedienen om zo op een veilige afstand van een patiënt te blijven. Ook het Belgische bedrijf Zorabots stellen hun robot James tijdelijk gratis beschikbaar aan rusthuizen om de ouderen contact met hun familie en vrienden te laten behouden.

 

Ook op Times square gebruiken ze een robot die ze vragen aan de voorbijgangers laat stellen om te kijken of ze nog wel gezond zijn.

Het Deense bedrijf UV-Robots gebruikt technologie en een soort van stofzuigerrobot om ziekenhuiskamers te desinfecteren, dit volledig zelfstandig en automatisch. Er zouden 2000 ziekenhuizen in China uitgerust worden met deze robot.

Ondanks deze uitzonderlijke periode, zorgt het voor mogelijkheden en creatieve oplossingen en ontwikkelingen.

 

Creativiteit in tijden van isolement

Anekdote Isaac Newton: In tijden van isolement heeft Isaac de wetten van Newton geschreven.

Tijdens de pestepidemie in 1666 moest de jonge Newton zijn studie in Cambridge onderbreken en keerde hij terug naar zijn geboorteplaats. Uit die periode stamt de anekdote van de appel en de maan. Hij bestaat in vier versies en wordt door verschillende schrijvers uit die tijd genoemd.

Newtons neef John Conduitt schreef, dat Newton op zijn ideeën over zwaartekracht kwam in de boomgaard van zijn moeder, waar hij een appel uit een boom zag vallen.

Newton bedacht daarop dat dezelfde zwaartekracht van de Aarde zover reikt, dat het de Maan in haar baan houdt.

Hierdoor brak Newton met het tweeduizend jaar oude idee van Aristoteles dat op Aarde (bijvoorbeeld voor een appel) en in de hemel (voor een hemellichaam als de Maan) andere natuurwetten gelden.