Digitalisering en de Belgische arbeidsmarkt. Waar mogen we ons aan verwachten?

Maken robots werk overbodig? Leidt digitalisering tot banenverlies?
Alles is aan het veranderen, maar de impact op de arbeidsmarkt werd tot nu toe nog niet gemeten.

Werkgelegenheidsagentschappen VDAB, Forem en Actiris brachten voor het eerst in Europa de evolutie van een nationale arbeidsmarkt gedetailleerd in kaart in opdracht van Agoria.

We geven hier een overzicht van de grote trends op de arbeidsmarkt tot 2030. De evoluties per regio, sector en jobprofiel.

De transformatie van de arbeidsmarkt gaat snel en belangt iedereen aan. Aanpassen is wel nodig. Of zoals Charles Darwin zei:

“It is not the strongest of species, nor the most intelligent that survives. It’s the one that is most adaptable to change.”
 

Wat je zeker moet weten:

De digitalisering heeft een impact op de hele arbeidsmarkt. 4,5 miljoen werkenden zullen hun skills regelmatig moeten upgraden. Sommige jobs zullen verdwijnen, andere zullen veranderen. Maar er komen veel nieuwe vacatures bij.

Daarnaast hebben 310.000 werkenden en werklozen omscholing nodig naar een nieuwe, duurzame job.

Verschuivingen in de arbeidsmarkt:

Achteruitgaand

  • Ongeschoolde handarbeider
  • Kassierster,Loketbediende
  • Administratief bediende

Veranderend

  • Handelsvertegenwoordiger
  • Winkelbediende
  • Productie-operator

Toenemend

  • Verplegend en verzorgend personeel
  • Digitale experts
  • Wetenschappers en ingenieurs

Nieuw

  • Mobiliteitsplanner
  • Consumptiecoach
  • Big data verwerker

In de toekomst zal de ideale kandidaat het resultaat zijn van co-creatie.
Life-long learning: als onderneming zal je middelen en duidelijke trajecten moeten aanreiken waardoor de kandidaat kan evolueren.
 

Arbeidsmarkt tot 2030:

Voor elke job die in de toekomst verloren gaat, komen er 3,7 nieuwe in de plaats. De vraag naar werkenden zal het aanbod overtreffen vanaf 2021. Tot minstens 2030 zal de kloof tussen vraag en aanbod verder groeien.

De stijging is het sterkst in de dienstensector, het onderwijs en de gezondheidszorg. Dat zijn vandaag sectoren met een relatief lage digitaliseringsgraad.

De inhoud van veel jobs zal in de periode tot 2030 veranderen, wat bijleren en omscholen noodzakelijk maakt. In een snel veranderende wereld zullen we constant moeten bijleren.
 

584 000 niet-ingevulde vacatures tegen 2030

Door het structureel tekort aan werkenden en door onvoldoende aangepaste competenties dreigt in 2030 gemiddeld 1 op 10 vacatures (11%) in België niet ingevuld te raken.

Maar er zijn duidelijke regionale en sectorale verschillen. Het risico is het grootst in Vlaanderen (12%) en Brussel (10%), het kleinst in Wallonië (7%).

Sectoraal zullen vooral de gezondheidszorg (18%), ICT (18%) en het onderwijs (13%) vacatures moeilijker ingevuld krijgen.
Daar zijn vooral de stijgende vraag naar medewerkers en de beperkte instroom van afgestudeerden de oorzaak van.

Download de volledige studie 'Shaping the future of work – Digitalisering en de Belgische arbeidsmarkt'(www.agoria.be/bethechange)
 
Heb je nog vragen? Of wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Recente vacatures

Software engineer

Regio Roeselare
Nieuw

Samen met je collega software engineers ben je verantwoordelijk voor de programmatie van onze elektrische bussen. Aangezien deze custom-made gemaakt worden voor onze klanten in binnen- en buitenland, is geen project hetzelfde.

Afdelingsverantwoordelijke

Regio Roeselare
Nieuw

Plannen, coördineren en instaan voor de dagelijkse productie activiteiten binnen één afdeling, rekening houdend met de vooropgestelde normen betreffende veiligheid, kwaliteit, milieu en budget, om zo bij te dragen tot de realisatie van de productie voor de verschillende projecten.

R&D Director

Regio Kortrijk
Nieuw

As leader, you define the team structure, resources, capabilities & training needs. You manage the technical teams who are responsible for the technical product development, light engineering, prototyping, lab, quality and certification.