10 praktische tips die van u een succesvolle ingenieur maken

Engineering als onderwerp en als beroep is een zeer interessante tak van de wetenschap. Kijk om je heen en je vindt engineering overal in terug. De slimme apparaten die we vandaag gebruiken, zijn miljoenen malen krachtiger dan de apparatuur die NASA gebruikte toen ze de eerste man naar de maan stuurden. Ons leven is een stuk eenvoudiger gemaakt door al deze briljante technologische evoluties.

Maar dit is nog maar het begin. Er staat ons nog heel wat te wachten in verband met techniek, technologie, …

Als pas afgestudeerde ingenieur is het belangrijk om te weten hoe je een succesvolle carrière kunt opbouwen met de technologie van de toekomst. We geven je alvast 10 tips cadeau ?

Ga aan de slag in de juiste sector 

Als ingenieur heb je de verantwoordelijkheid om van de wereld een betere plek te maken door problemen en tekortkomingen op te lossen. Kies daarom een job in de sector waar je het meest gepassioneerd in bent. Zodat je innerlijke vonk nooit sterft.

Werk harder dan hard 

Om de woorden van Thomas Edison te citeren:

“Genius is two percent inspiration, ninety-eight percent perspiration.”

Je diploma behalen was misschien al geen eenvoudige opdracht, maar het werkleven is nog een stuk lastiger. Ieder complex probleem verwacht een eenvoudige en betrouwbare oplossing.

Teamverband is belangrijk 

Genoeg voorbeelden dat teamwerk een integraal onderdeel is van de meest technische wonderen (Apple, Google, Microsoft, …). Het is geen geheim dat ingenieurs pas hun volledig potentieel bereiken als ze deel uitmaken van een team waarin ze al hun talenten kwijt kunnen.

Verkoop je product/dienst met een goed verhaal

Heel veel producten kennen geen succes omdat er te weinig aandacht besteed wordt aan de pijnpunten van de eindgebruiker, zelfs al het de coolste technologie ever is. Een betere oplossing bouwen is noodzakelijk, maar niet voldoende. Het product moet de pijnpunten wegnemen van de eindgebruiker.

Maar maak hen ook bewust waarom jouw product of dienst een oplossing biedt. Vertel je verhaal!

Blijf altijd optimistisch

Als je de ambitie hebt om ooit een team of een onderneming te leiden, dan zal je over enorm veel optimisme moeten beschikken. Iedere ingenieur die successen heeft gekend, zal je vertellen hoe vaak hij ook getwijfeld heeft over zijn oplossing/product. Het is zeer moeilijk om een persoon te overtuigen van de oplossing die je biedt voor hun probleem. Ze zijn tevens ook bang voor het onbekende. Maar met je optimisme ben je niet te stoppen!

Wees realistisch

Optimistisch zijn is belangrijk, maar blijf vooral ook realistisch. Werkend aan een idee, verlies je heel vaak de realiteit. Terwijl je denkt op lange termijn moet je ook vooral denken aan welke problemen zich nu voor doen en hoe rap de mensen hiervoor een oplossing verwachten.

Vertrouw je instinct

Tegenslagen zal je zeker hebben, maar vertrouw dan vooral op je instinct. Tijdens je carrière als ingenieur kom je situaties tegen waarin je een beslissing moet nemen op basis van onvolledige informatie. Dergelijke situaties vereisen lef om je instinct te volgen.

Durf tegendraads te zijn

Ervaren vaklui uit de branche zullen heel vaak fout zijn. Dit is vooral te wijten aan een continue veranderende industrie. Innovatie en technologische ontwikkelen zijn niet weg te denken. Je mag een ervaren rot in zijn vak gerust eens tegenspreken op basis van gegronde redenen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Als ingenieur zullen er vast en zeker momenten zijn in je leven dat je je job even beu bent. Om een burn-out te voorkomen, moet je leren duurzaam te werken. Maak genoeg tijd voor familie, vrienden en ontspanning om zo even je gedachten te verzetten.

Last but not least, enjoy engineering

De belangrijkste factor om een succesvol ingenieur te worden, is vooral plezier en voldoening uit je job halen. Met de problemen die mensen dagelijks ondervinden en de sterke technologische ontwikkelingen, is dit het moment voor een ingenieur. De volgende quote vat dit mooi samen:

“You are an engineer, and the world is yours to change!“