5 tips om succesvol te onderhandelen over jouw 1ste salaris.

Je bent (bijna) afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Of misschien heb je de baan van je dromen al gevonden en staat er een sollicitatiegesprek gepland.

Wij hebben 5 tips om succesvol te onderhandelen over jouw eerste salaris.

1. Bereid je goed voor

Bij het solliciteren krijg je meestal een brutoloon voorgesteld. Hiervan worden sociale premies en belastingen ingehouden, wat resulteert in het nettoloon (het bedrag dat effectief maandelijks op je rekening komt).

Het is dus belangrijk dat je goed weet over welk loon er gesproken wordt. Maar bij een loon krijg je vaak ook extralegale voordelen, voorbeelden hiervan kan je terugvinden in dit artikel. Deze kunnen een mooie aanvulling zijn op wat er op je bankrekening verschijnt, dus hou hier zeker rekening mee als je een voorstel evalueert.

Als jonge starter is het belangrijk je waarde op de arbeidsmarkt te kennen. De kans is namelijk reëel dat er op een sollicitatie gevraagd wordt hoeveel je wil verdienen. Wees hierop voorbereid, zodat je jezelf niet in de voet schiet.

  • Antwoord je met een veel te hoog cijfer? Dan bestaat de kans dat ze je niet meer serieus nemen. 
  • Antwoord je met een veel te laag cijfer? Dan kan jouw potentiële werkgever hier een groot voordeel uit slaan. 

Als je nog totaal geen idee hebt wat jij als jong starter waard bent op de arbeidsmarkt.

Download onze Salary Guide 2024

2. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je salarisonderhandelingen met je werkgever zijn niet klaar zolang je het niet over andere zaken hebt gehad: de secundaire arbeidsvoorwaarden. Die worden steeds belangrijker en helpen de werkgever om het totale vergoedingspakket te optimaliseren. 

Krijg je een reiskostenvergoeding of komen deze kosten bij jou te liggen? Krijg je een auto van de zaak, goede pensioenregeling, telefoon, extra vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, bonussen of een dertiende maand? 

Dan zijn dit de extra’s die een lager loon acceptabel maken. “Zorg er daarom voor dat wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat, je weet welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou het belangrijkst zijn.”

3. Jouw onderhandelingspositie

Een reden waarom onderhandelen meestal niet aangeraden is, is jouw profiel. Je hebt nog geen ervaring en kent de industrie of sector maar erg oppervlakkig. Je hebt dus weinig troeven om uit te spelen tegen een werkgever. 

Wat je positie echter kan verbeteren, is wanneer je meerdere jobs aangeboden krijgt die interessant zijn. In dit geval kan je vergelijken en bepalen bij welke werkgever je er wat extra uit wil halen. Blijf wel niet eindeloos pingpongen, want misschien worden de jobs snel ingevuld door andere geïnteresseerde.
 

4. Staar je niet blind op je salaris

Het gaat natuurlijk ook niet alleen om het salaris. Het is bij je eerste baan veel belangrijker dat je veel kunt leren, werkervaring opbouwt, dat er doorgroeimogelijkheden zijn en dat je in de juiste functie aan de slag gaat. Staar je daarom niet blind op het salaris.

5. Leg alles definitief vast in een contract

 

Wanneer je tot een overeenkomst bent gekomen, dan wil je een samenvatting van alles wat ze je hebben aangeboden: op papier en ondertekend. “Veel leidinggevenden ‘vergeten’ helaas wat ze je tijdens het sollicitatiegesprek hebben toegezegd. 

Soms vergeten ze het echt, in andere gevallen spelen ze gewoon een spelletje. Zorg dus dat alles wordt genoteerd en ondertekend, met name in een arbeidsovereenkomst of contract. Het is je volste recht. 

Wil je meer informatie hoe we jou kunnen helpen tijdens je loononderhandelingen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. 

Recente vacatures

Projectmanager

Regio Gent
Nieuw

Leiden van technische projecten van begin tot eind, inclusief planning, uitvoering en evaluatie.

Tekenaar Solidworks

Regio Oudenaarde - Ronse
Nieuw

Als Tekenaar ben je samen met de Projectleiders verantwoordelijk voor de ontwerpen van onze producten.

Logistiek Coördinator

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Imput orders (ERP) + regeling transport / transportprijzen samen met collega bewaken en beheren.

Productieleider

Regio Sint-Niklaas - Lokeren
Nieuw

Leiden en coördineren van de dagelijkse productieactiviteiten in overeenstemming met de bedrijfsdoelstellingen.

EHS Manager

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van milieu-en energieregels én veiligheidsrisico's in interactie met andere afdelingen binnen de plant. Je houdt hierbij rekening met continue veranderlijke omstandigheden en voorschriften.