5 uitdagende tips om een uitnodigende vacature te schrijven

"Kandidaten reageren niet meer op vacatures."

"Iedereen vist in dezelfde vijver."

"Alle goede profielen hebben al werk."

 

Bij Oxida horen we deze misvattingen dagelijks. Hoog tijd dus om dit alles te ontkrachten. Een werve(le)nde vacaturetekst is immers de basis van een geslaagde wervingscampagne.

Dankzij deze 5 nuttige tips maak je van een droge functie- en profielomschrijving een vacature waarop kandidaten wél solliciteren.

 

1| Vermijd een al te eufemistische titel.

Een verkoper in een kledingzaak is geen Expert Store Consultant Fashion & Brands. Kandidaten prikken maar al te gemakkelijk deze ophemelende bubbel door en solliciteren liever voor een bedrijf dat rechttoe rechtaan is.

2| Wees bondig en concreet, logisch toch?

Kandidaten die zich door lange brokken tekst moeten sleuren, staan niet te popelen om te solliciteren. Sterker nog, ze skimmen de tekst en als het niet meteen duidelijk is waar het over gaat, kan je fluiten naar hun CV. Zet belangrijke zaken in het vet om dit proces te vereenvoudigen.

3| Maak je tekst actief en gebruik de jij-vorm.

U wordt aangesteld als... en Er wordt door u... klinkt statig en saai. Ook al is het geen spetterende functie in een top-notch bedrijf, het minste wat je kan doen is een frisse en luchtige tekst schrijven.

4| Een vleugje creativiteit.

Je hoeft heus geen creative writing lessen te nemen om iets origineels uit je mouw te schudden. Synoniemen.net en woorden.org zijn tools die ik dagelijks gebruik en helpen je op weg om clichés de kop in te drukken. And then there is chatGPT...

5| Maak het verschil door een uniek aanbod.

Ja ja ja, marktconform loon, extra legalen voordelen, groeiend bedrijf, ... Denk liever na over welke streepjes je voor hebt op je concurrenten. Waarom zouden kandidaten bij jullie moeten solliciteren?

Unpublished
Off

Recente vacatures

Master Data Officer Supply Chain

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Als Master Data Officer speel je een cruciale rol in het beheer van onze masterdata, wat de basis vormt voor een soepele werking van ons ERP-systeem, SAP.

Strategisch Aankoper

Regio Roeselare
Nieuw

Je staat in voor het beoordelen van de huidige leveranciers en maakt afspraken ter verbetering van onze relaties. Je zit hiervoor geregeld samen met de verschillende stakeholders