Bedrijven bieden studeerplaatsen aan studenten om ze op een unieke manier te laten kennismaken met hun bedrijf.

27.000 studeerplaatsen op diverse locaties om samen de blok te doorstaan. 

Studenten gaan steeds meer op zoek naar locaties om samen te studeren. Niet meer alleen thuis of op kot maar samen in de bib of andere lokalen van hogescholen en universiteiten. 

Bedrijven hebben die tendens opgemerkt en springen mee op de kar. Vooral in de stad Antwerpen en in de buurt van de hogeschool Thomas More in Mechelen en de Kempen bieden ze de studenten heel wat ruimte en een inkijk in het bedrijf. 

De studenten zijn tenslotte de werknemers van morgen. In totaal zijn er ruim 27.000 studeerplaatsen op de diverse locaties.

Bij Gate 15, het Antwerpse huis van de student zijn ze op zoek gegaan naar bedrijven en organisaties die studenten willen huisvesten tijdens de blok- en examenperiode.

“We zijn op zoek naar comfortabele plaatsen waar studenten in alle rust kunnen studeren. Als het kan, extra’s zoals een bijzondere ligging,  een goede technologische uitrusting en ruimte om te ontspannen”
 Veerle De Simpelaere van Gate 15

Verspreid over de stad Antwerpen zijn er 520 studeerplekken op 22 locaties, onder de noemer STUDY 360 terug te vinden. Daarbij onder andere ook de grootste containerbehandelaar in de haven van Antwerpen PSA. 

“Wij zien dit als een investering voor de toekomst,” zegt de verantwoordelijke corporate communication Caroline Creve, “we geven geen bedrijfspresentaties en stellen geen voorwaarden aan de studenten. Door hier te studeren, leren ze het bedrijf een beetje kennen en snuiven ze de sfeer op. We hopen dat daar iets van blijft hangen als ze beginnen te solliciteren zodra ze zijn afgestudeerd. Misschien denken ze eraan om bij ons een baan te zoeken.”

Floor Adriaensens studeert Sociaal Werk aan de AP Hogeschool in Antwerpen, vlakbij PSA. Het is al de derde blokperiode dat ze hier neerstrijkt. Met resultaat, want ze was geslaagd vorig jaar én omdat ze het bedrijf kende, vroeg en kreeg ze er een stageplaats.

STUDY360, een uniek project

Met STUDY360 biedt de stad Antwerpen aparte studielocaties voor studenten aan. Het project is ondertussen toe aan de zevende editie en het is uitgegroeid tot een vaste waarde voor de Antwerpse studenten. 

De nood aan studieruimte blijft zeer actueel. Gemiddeld  5000 studenten schrijven zich elke editie in om deel te nemen. Studieplekken als SD Worx, Nokia, MAS, HET STEEN, CEPA en Shopping Stadsfeestzaal werden vorige blokperiode samen meer dan 15.000 keer bezocht. 

Het grootste voordeel van een project als STUDY360 is immers de kans die Antwerpse studenten krijgen om in het echte leven te studeren. Én – daar zijn ze het over eens – dat is een ongelooflijke meerwaarde. Door een studieruimte beschikbaar te stellen, treedt het bedrijf op een nieuwe manier in contact met studenten. 

War on talent 

Bij de stad Antwerpen winden ze er geen doekjes om: de komende jaren moeten er heel wat jobs ingevuld worden. Jobs waarvoor weinig kandidaten zijn en er dus een bikkelharde concurrentiestrijd woedt tussen werkgevers zoals architecten, chauffeurs met rijbewijs C, toezichters en redders. Daarom is het volgens bedrijfsdirecteur personeel Goele Haest zaak om zich snel voor te stellen als een potentiële en aantrekkelijke werkgever aan jongeren.

Op de negende verdieping van Den Bell, het grootste administratieve centrum van de stad Antwerpen, is er plaats voor 20 studenten. Een prachtig uitzicht op de stad, deskbikes (de kantoorvariant van een hometrainer) om actief te pauzeren, een bedrijfsrestaurant en gratis water, koffie en thee moeten de studenten motiveren om te studeren. “We overwegen om hen sollicitatietips en/of –training te geven en wie weet krijgen ze in de toekomst de kans om in ons selectiecentrum proeven af te leggen voor openstaande jobs.”

Zo kan je in Mechelen onder andere studeren in recreatiedomein De Nekker, twee moskeeën, Technopolis en verschillende lokalen van de stad. Een IT-bedrijf nam zelf contact op met de hogeschool en bood tien studeerplaatsen aan. Zij zoeken ook actief naar nieuw talent en bieden dagelijks een half uur gratis professioneel advies aan. Daar betaal je anders veel geld voor.

En de studenten?

Die denken vooral aan hun volgende examen, studeren met hun vrienden op een plaats die comfortabel is en vlot bereikbaar. Dat ze ooit zouden kunnen werken op de plaats waar ze vandaag studeren, daar staan de meesten nog niet bij stil. 

(Bron: VRT / Study 360) 

Lees hier het volledige artikel: vrt.be
Study 360
Ondernemen in Antwerpen