Belg heeft een flinke portie minder vakantie opgenomen dan in een normaal jaar. Wat zijn de gevolgen.

Dit blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta. Tussen begin januari en eind augustus namen Belgische werknemers gemiddeld 6,1 % van alle werkbare uren op aan vakantie. In een niet-coronajaar zouden we nu aan 6,6 % vakantie moeten zitten. De verschillen uitgedrukt in percentages lijken klein, maar de conclusie is duidelijk: de Belgische werknemer heeft nog (te) veel vakantiedagen opgepot. Ook nu – na de maand augustus – liggen de vakantiecijfers nog duidelijk onder het gemiddelde. Eind augustus blijven vakantiecijfers 7 % onder niveau van voor corona.

Figuur 1: vakantieaandeel werkbare uren in  % + verhouding tot 2019

“Wettelijk verlof overdragen naar volgend kalenderjaar is illegaal”, waarschuwt Marijke Beelen van Acerta in een gesprek met Jobat.be.

Jongeren zuinigst met vakantie

De groep die het langst het zuinigst is met vakantie, is de groep van jongste werknemers (jonger dan 25 jaar). Tot en met augustus 2021 namen 20-24-jarigen amper 3,8 % van de werkbare dagen vakantie, een pak lager dus dan de 6,1 % over alle leeftijdsgroepen heen. Volgens Acerta is dat geen corona-effect. Jonge werknemers, die vaak niet gebonden zijn aan schoolvakanties, sparen steeds heel wat dagen op om verlof te nemen in september of oktober, wanneer het minder druk en duur is op (na)zomerse vakantiebestemmingen.

 

In dit artikel vertellen we je wat wel en niet mag en/of moet doen met je wettelijk verlof.

“Vóór corona was de realiteit in bedrijven vaak: werknemers komen zelf zo vroeg mogelijk met hun vakantieplanning op de proppen. Want ‘first come, first served’. Sinds 2020 hebben veel werknemers dagen opgespaard met het idee dat ze later op het jaar vrijer zullen kunnen reizen”, weet Marijke Beelen.

"Nu de zomervakantie voorbij is, wordt de periode waarin werknemers vakantie kunnen en willen opnemen almaar korter”, zegt Beelen. “Voor bedrijven wordt het een moeilijke puzzel om een overlap tussen vakantieplannen dit najaar te vermijden én zo een goede continuïteit in de onderneming te garanderen. Op 31 december 2021 moeten werknemers al hun wettelijke vakantie van 2021 opgenomen hebben. Het is een verplichting voor de werkgever om het werk zo te organiseren dat een werknemer zijn of haar verlof kan opnemen. De wet stelt dat zowel het moment waarop vakantie genomen wordt als de duur ervan, moeten afgesproken worden tussen werkgever en werknemer. Daarom raden we werknemers en werkgevers aan om zoveel mogelijk samen een verlofplan op te maken voor de rest van het jaar om niet in de problemen te komen.”

 

Verlofdagen overdragen naar het volgende kalenderjaar, of de resterende dagen uitbetalen.

“Verlofdagen overdragen is eenvoudigweg illegaal en dan kom je al snel op de radar van inspectiediensten. Zoiets wil je toch vermijden”, stelt Beelen. “Als de opname van verlofdagen niet gebeurt, volgt er vaak een discussie: wie is daar nu verantwoordelijk voor? Is het de werkgever, dan kan die ervoor kiezen ze uit te betalen, maar dan gaat de overheid met een flink deel van het geld lopen. Een reden als ‘het was te druk’ zal nooit worden aanvaard mocht een eventuele discussie voor de rechtbank belanden. Is de werknemer verantwoordelijk, dan kan de werkgever die dagen nog uitbetalen, maar ook gewoon cru stellen: beste werknemer, je bent ze kwijt.

Werkgevers en werknemers kunnen discussies vermijden door in de 3 maanden die dit jaar nog telt goede afspraken te maken over de jaarlijkse vakantie
Marijke Beelen - Acerta

Geert Vermeir, expert bij SD Worx, legt uit: Elke werknemer moet zijn wettelijke vakantiedagen verplicht opnemen vóór 31 december van het lopende jaar. Overdracht van vakantiedagen naar een volgend jaar is niet toegestaan. Een werknemer verliest dus de vakantiedagen die hij niet voor het einde van het jaar heeft opgenomen. De werknemer mag ook de jaarlijkse vakantiedagen waarop hij recht heeft niet laten vallen. Als werkgever zorgt u er dus maar beter voor dat uw werknemers al hun vakantiedagen gebruiken. We moeten ons nog geen zorgen maken over het uitstel, maar het is belangrijk dat bedrijven en werknemers dit in het oog houden.

Bron : Acerta – de verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

 

 

Recente vacatures

Main Technician

Regio Gent
Nieuw

Je coördineert en staat mee in voor het uitvoeren van de verschillende technische interventies en je gebruikt ter opvolging hiervan de daarvoor voorziene software.

Helpdeskmedewerker IT

Regio Aalst - Zottegem
Nieuw

Als helpdeskmedewerker ben je verantwoordelijk voor het bieden van technische ondersteuning aan klanten en gebruikers, waarbij je complexe IT-problemen oplost en zorgt voor een positieve interactie met onze gebruikers.

Data- en IT-analist

Regio Tielt
Nieuw

Verzamelen, integreren en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen om trends, patronen en relaties te identificeren die relevant zijn voor de bedrijfsdoelstellingen.