CHATgpt in recruitment: Best practices.

Je kan CHATgpt voor oneindig veel zaken gebruiken. Ook in werving en selectie wordt deze tool meer en meer gebruikt. In dit artikel geven we enkele opties waarvoor je CHATgpt in recruitment kan gebruiken. Als voorbeeld hebben we voor een functie van Mechanical Design Engineer gekozen.

1. Informatieverzameling

Technische functies zoals Mechanical Design Engineers vereisen specifieke vaardigheden en expertise. Het vinden van geschikte kandidaten begint met het verkrijgen van relevante informatie over de functie en de benodigde kwalificaties.

Recruiters kunnen CHATGPT gebruiken om:

  • Jobomschrijvingen verfijnen: Gebruik CHATGPT om duidelijke, beknopte en aantrekkelijke jobomschrijvingen te genereren. Vermeld specifieke technische vaardigheden zoals CAD-software, materiaalwetenschap en productontwerp.

  • Competentieprofielen ontwikkelen: Creëer gedetailleerde competentieprofielen voor de gewenste kandidaat. Vraag CHATGPT om de belangrijkste vaardigheden en ervaringen op te sommen die nodig zijn voor de functie.

  • Salarisbenchmarking: Gebruik CHATGPT om salarisbenchmarkgegevens voor Mechanical Design Engineers op te zoeken in verschillende regio's. Dit helpt bij het bepalen van concurrerende salarisniveaus.

2. Boolean Search Opdrachten voor LinkedIn

Een cruciaal aspect van recruitment is het vinden van kandidaten die mogelijk niet actief solliciteren maar wel de juiste vaardigheden hebben. Boolean search opdrachten in LinkedIn kunnen recruiters helpen om deze verborgen talenten te ontdekken.

Best practices voor Boolean Search met CHATGPT:

  • Geavanceerde zoekreeksen: Vraag CHATGPT om complexe Boolean-zoekreeksen te genereren op basis van specifieke vaardigheden, locaties en andere criteria.

  • Zoektermen: Vergeet niet om synoniemen en verwante termen op te nemen in je zoekopdrachten, zodat je geen potentiële kandidaten mist.

  • Filteren en verfijnen: Gebruik filters om de resultaten te verfijnen op basis van ervaring, locatie en andere criteria. CHATGPT kan suggesties geven voor effectieve filters.

3. Voorbereiden van Interviewvragen

Een gestructureerd interviewproces is essentieel om de juiste kandidaat te selecteren. CHATGPT kan recruiters ondersteunen bij het voorbereiden van relevante interviewvragen voor technische functies.

Best practices voor interviewvragen:

  • Technische competenties: Vraag CHATGPT om vragen te genereren die peilen naar technische vaardigheden, zoals het oplossen van complexe mechanische problemen of het gebruik van specifieke ontwerptools.

  • Soft skills: Vergeet niet om vragen te stellen over soft skills zoals teamwork, communicatie en probleemoplossend vermogen, aangezien deze vaak net zo belangrijk zijn als technische vaardigheden.

  • Gedragsgebaseerde vragen: CHATGPT kan helpen bij het creëren van gedragsgebaseerde vragen om inzicht te krijgen in hoe een kandidaat in het verleden met uitdagingen is omgegaan.

Conclusie: Door CHATGPT te integreren in het wervingsproces, kunnen recruiters effectiever technische functies zoals Mechanical Design Engineers invullen.
Maar zoals bij alles "oefening baart kunst".

Het is belangrijk voor recruiters om een gebalanceerde aanpak te hanteren bij het gebruik van ChatGPT, waarbij automatisering wordt gecombineerd met menselijke interactie om zowel efficiëntie als effectiviteit te waarborgen in het wervingsproces. Bovendien moeten ethische overwegingen en gegevensbeveiliging te allen tijde worden gerespecteerd om potentiële gevaren en valkuilen te vermijden.

Unpublished
Off

Recente vacatures

Technical Engineer

Regio Kortrijk
Nieuw

Als technical engineer ben je de drijvende kracht achter de succesvolle montage en installatie van onze op maat gemaakte machines bij klanten wereldwijd.

Supervisor

Regio Brugge
Nieuw

Coördineren van de opmaak van de werkplanning rekening houdende met capaciteit en kennis binnen de afdeling en dit waar nodig in samenspraak met de andere afdelingen.

Technical Pool Advisor

Regio Waregem
Nieuw

Je geeft technisch advies via mail of telefoon over verschillende zwembadonderdelen (warmtepompen, zwembadafdekkingen, verlichting, ...). Je probeert elke klant verder te helpen met jouw knowhow. Werk je graag hands-on? Dan ben je vrij om interventies op het terrein uit te voeren.

EHS Manager

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van milieu-en energieregels én veiligheidsrisico's in interactie met andere afdelingen binnen de plant. Je houdt hierbij rekening met continue veranderlijke omstandigheden en voorschriften.