De millennials: de jeugd van tegenwoordig

Geboren tussen 1981 en 1999?

Dan behoor je tot de millennials; een generatiegroep waar al erg veel over is gezegd en geschreven. Hun ouders behoren veelal tot Generatie X. En die heeft het soms niet al te hoog op met millennials. De “Jeugd van tegenwoordig” zou minder respectvol, intelligent en bovendien minder goed belezen zijn. Maar een nieuwe studie maakt nu korte metten met deze aantijgingen. Sterker nog: het zegt meer over de klagende ouderen, dan over de groep jongeren zelf.

Het jeugd-van-tegenwoordig-effect

Klagen over de “jeugd van tegenwoordig” is opvallend genoeg een trekje van alle tijden. Zo zei Socrates bijvoorbeeld al: “de kinderen houden van luxe. Ze hebben slechte manieren, minachting voor autoriteit en tonen geen eerbied voor hun ouders. Ze spreken hun ouders tegen, praten maar wat over koetjes en kalfjes en tiranniseren hun leraren.” Generatie op generatie klagen ouderen over de tekortkomingen van de volgende.” zegt ook onderzoeker John Protzko. “En vaak uiten ze ook nog eens dezelfde beschuldigingen als die in de afgelopen 2500 jaar.” 
“Er wordt geklaagd over volgende generaties omdat we geen objectieve kennis hebben van hoe kinderen eigenlijk waren in onze jeugd.” verteld Protzo. “Onze herinneringen zijn bevooroordeeld, waarbij we onze huidige zelf projecteren op onze vroegere zelf en leeftijdsgenoten.” Hierbij wordt er dus geen rekeningen gehouden met het feit dat we in de loop van de tijd meer leren en op die manier bijvoobeeld intelligenter worden. En hier gaat het mis. “We vergelijken de huidige jeugd met een geïdealiseerde en opgeblazen indruk van het verleden”. En dat is exact het “jeugd-van-tegenwoordig-effect”.

Burn-outs bij millennials

De generatie van de millennials kampt met een hoog aantal burn-outs. Daar is een gegronde reden voor. Millennials zijn ambiteuze en harde werkers en stellen hoge verwachtingen aan hun carrière. En daar ligt het probleem: ze zijn opgegroeid met ”het maakbaarheidsideaal”. Ouders en leraren hebben altijd gezegd: “je kunt alles worden wat je wilt, als je maar je best doet.” Fijn als dat lukt, maar wat als je je ambities en idealen niet haalt? Hierdoor ontstaat eer een taboe op falen en het vragen om hulp. Dit fenomeen houdt verband met het hoge aantal burn-outs in deze leeftijdsgroep.

Op de werkvloer

Veel bedrijven zijn niet klaar voor millennials. Men wil hen het liefst in de door hen vertrouwde kaders dwingen, maar dat werkt natuurlijk niet. Millennials willen voortdurend bijleren en geprikkeld worden. Ze staan ontzettend hard open voor persoonlijke en professionele groei. Ze zijn creatief en denken voortdurend out of the box. Bovendien zijn ze teamplayers. Door hun voortdurend verlangen naar nieuwe kennis en zelfontplooiing, hebben ze veel begeleiding nodig en op dit vlak veeleisend zijn. Helaas zijn veel bedrijven niet klaar om voor zoveel begeleiding, coaching en opleiding te zorgen. Vandaag de dag zijn er consultancy-trajecten en trainingen voorzien door externen. Hierdoor krijgen ze toch de feedback waar ze naar hunkeren, inclusief die soms confronterende spiegel.