Engineering jobs van de toekomst

De vraag naar technische ingenieursprofielen is bijzonder groot. Het zijn de specialisten die kunnen meedenken over de toekomst van onze samenleving. Ze bedenken, ontwikkelen en produceren innovatieve oplossingen voor technische problemen of uitdagingen. 

Niet alleen doen ze dit op hun eigen vakgebied, maar ook samen met collega’s, waardoor er een breed gamma aan ingenieursprofielen nodig is die in diverse sectoren tewerkgesteld kunnen worden.

Hooggekwalificeerde ingenieurs die een machine helemaal “van scratch” ontwerpen, afhankelijk van de eisen van de klant: dit is slechts één voorbeeld van een specialist profiel waar tegenwoordig veel vraag naar is. Productiebedrijven hebben R&D-experts hard nodig. Krachtige machines, installaties ... stellen je in staat meer te bereiken in minder tijd, en dat is cruciaal voor de bedrijven met toekomst.

Ingenieur als automatiseringsspecialist

Goede machines zijn één ding, maar je hebt natuurlijk personeel nodig die met de intelligentie van die machines om kunnen gaan. Hier loopt het soms mis. Veel productiebedrijven hebben niet het juiste personeel om deze hoogtechnologische machines te bedienen, te onderhouden, te optimaliseren... De onderhoudstechnicus zou vroeger bijna alle problemen kunnen oplossen, maar de technologie van vandaag vereist een automatiseringsspecialist. Ook hier hebben ingenieurs veel mogelijkheden.

Projectingenieur hernieuwbare energie

De klimaatverandering is niet meer weg te denken. De klimaatmarsen bewijzen dat studenten ook van deze problemen wakker liggen. Maar daar stopt het niet. Veel studenten willen bewust aan de slag in bedrijven die zich richten op initiatieven zoals windmolenparken, zonnepanelen... Steeds meer bedrijven plaatsen hun eigen windturbines op locatie of bouwen een zonnepanelenpark. Energie is dus een veelbelovend vakgebied voor ingenieurs.

Job functies in de energiesector

 

BIM-specialisten in de bouw

Een BIM-engineer heeft een spilfunctie bij bouwprojecten. Hij heeft best zowel kennis van de techniek als van de software. Het softwarepakket vergemakkelijkt de communicatie tussen de verschillende partijen: bouwheer, studiebureau, architecten… en zorgt ervoor dat iedereen dezelfde digitale representatie van het gebouw ziet. Zo verloopt het bouwproces een pak efficiënter en worden bouwfouten voorkomen.

Bouwkundige ingenieurs zijn sowieso erg gegeerd, maar BIM-specialisten zijn echt wel dé profielen van de toekomst.

Kortom, bepaalde sectoren en functies zijn veelbelovend voor de toekomst. Studenten ingenieurs - schoolverlaters die twijfelen kunnen dus op beide oren slapen.

Recente vacatures

Nieuw

Als Senior Customer Advisor sta je in voor zowel de mondelinge communicatie via de inbound en outbound telefonie als voor de schriftelijke correspondentie. Een degelijk aanpassingsvermogen is een must. We passen onze stijl van communiceren aan de gesprekspartner aan.

Quality Person

Regio Gent
Nieuw

Serves as a Quality person in plant in support of cell therapy manufacturing.

Teamleader Paint

Regio Brugge
Nieuw

Als Teamleider paint ondersteun je de Operational Unit Manager voor verschillende organisaties in de paint.

Technieker Machinebouw

Regio Geraardsbergen
Nieuw

Voor Incomec, een Belgisch bedrijf dat al meer dan 30 jaar innovatieve machines voor de voedingsindustrie ontwikkelt, assembleert en installeert zijn we op zoek naar een technieker. De machines worden ontwikkeld met focus op gezonde snacks. Incomec is je misschien niet bekend, maar de producten die geproduceerd worden op hun machines des te meer. Denk aan gezonde snacks zoals popped chips, rijstwafels en andere gezonde snacks die je in de winkelrekken terugvindt. De klanten zitten wereldwijd en behoren tot de topbedrijven binnen de voedingsindustrie.

Office Assistent

Regio Brugge
Nieuw

In de rol van Office Assistent ondersteun je de volledige organisatie op zowel administratief en commercieel vlak. Benieuwd naar meer details? Lees snel verder!