Extralegale voordelen: een fiscaal voordeel

Wat zijn extralegale voordelen?

Het loon van een werknemer bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder extralegale voordelen. Dit zijn extra tegemoetkomingen bovenop het loon van de werknemer. Aangezien dit onderdeel uitmaakt van het loonpakket, moet je als werkgever evengoed socialezekerheidsbijdragen en belastingen hierop betalen. Toch zijn deze ‘employee benefits’ fiscaal voordeliger dan een bruto-loonsverhoging. Kortom: de ideale manier om werknemers te belonen en te motiveren!

Maaltijdcheques: het populairste voordeel
Maaltijdcheques zijn het meest gekende extralegale voordeel. Maar liefst 71% van de werkende Belgen genieten van dit extralegaal voordeel. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, wat ze heel aantrekkelijk maakt. Bovendien kan je als werkgever een deel fiscaal inbrengen als aftrekbare kost. 

Hospitalisatieverzekering: populair bij grotere bedrijven
Een hospitalisatieverzekering verzekert een werknemer tegen ziekenhuiskosten. Meer van de helft van de werkende Belgen (57%) kan rekenen op een hospitalisatieverzekering via de werkgever. Doordat de premies van zo’n verzekering ook vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen is dit voordeel fiscaal zeer interessant.

Bedrijfswagen: interessant voor werkgever en werknemer
Een bedrijfswagen is één van de meest populaire en ingeburgerde voordeel van alle aard. Dit voordeel is zowel voor de werkgever als de werknemer enorm interessant.  Voor werkgevers is een bedrijfswagen voordeliger dan een loonsverhoging, omdat de kosten van een leasing grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn. De werknemer bespaart dan ook geld op dure verzekeringspremies, onderhoudskosten, autobelasting en brandstofkosten. Als werkgever betaal je geen gewone sociale bijdragen bij het aanbieden van dit voordeel van alle aard. Er moet wel een speciale solidariteitsbijdrage betaald worden, die berekend wordt op basis van de CO2-uitstoot van de wagen en het brandstofsysteem. Deze forfaitaire heffing wordt jaarlijks geïndexeerd. Doordat dit een voordeel alle aard is, betaalt de werknemer belastingen op zijn of haar bedrijfswagen. Dit belastbaar bedrag is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid en de prijs van het voertuig.

Groepsverzekering
Via de groepsverzekering kunnen je werknemers een aanvullend pensioen opbouwen. De groepsverzekering behoort tot de tweede pijler van het Belgisch pensioenstelsel.

Ecocheques
Op ecocheques hoef je als werkgever geen belastingen of sociale lasten te betalen. Je werknemers kunnen er bepaalde ecologische producent en diensten mee aankopen. Welke producten en diensten dat zijn staan in een lijst, samengesteld door de Nationale Arbeidsraad. 

GSM of laptop
Je kan je werknemer ook een GSM (en een abonnement) of een laptop (en een internetabonnement) ter beschikking stellen. 

En ... de (Elektrische) bedrijfsfiets 
De (elektrische) fiets is populairder dan ooit, zeker voor wat het woon-werkverkeer betreft. Dat is geen wonder, de (elektrische) fiets biedt immers het hoofd aan de ellenlange files en wordt ook nog eens (para)fiscaal gunstig behandeld.

Zo is de terbeschikkingstelling van een (elektrische) bedrijfsfiets aan een werknemer voor zijn woon-werkverplaatsingen een sociaal voordeel dat uitdrukkelijk is vrijgesteld van belasting (het eigenlijke privégebruik van deze fiets brengt zelfs geen belastbaar voordeel van alle aard teweeg, mits hij ook voor de woon-werkverplaatsingen gebruikt wordt). Dit sociaal voordeel mag gecumuleerd worden met de vrijgestelde vergoeding van 0,22 euro per kilometer