Golfenergie: een innoverende stap binnen hernieuwbare energie?

Wanneer we de actualiteit volgen, valt niet te ontkennen dat de energieprijzen de lucht ingaan. Ze werden de afgelopen maanden drie keer zo duur en nog maar recent ging een Vlaamse energieleverancier failliet door te hoge energieprijzen. De stijgende prijzen zijn dus nadelig voor zowel de energieleveranciers als de particulieren.

Als HR Business partner staan wij graag stil bij de sectoren waarin wij actief zijn. Bedrijven uit de metaal- of chemiesector hebben bijvoorbeeld veel energie nodig. Een verandering in energieprijzen maakt dan ook een groot deel uit van de productiekosten. Waarom gaan die energieprijzen de lucht in en kan de invloed hiervan beperkt worden?  

Waarom gaan energieprijzen de lucht in?

Hierbij gaat het vooral om een samenkomst van verschillende factoren. De best gekende factor is het koude weer en deze winter belooft erg koud te worden. Daarnaast zaten we dit jaar in een heropleving van energie na de kalmere lockdownperiode van vorig jaar. De economie trok ondertussen terug fors op gang waardoor de vraag terug toeneemt en de prijzen terug de stijgen. Daarnaast spelen de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot ook een rol in de stijging van de energieprijzen.

 

Hoe kan je minder afhankelijk worden van de energiemarkt?

Is het mogelijk om als energie-intensief bedrijf de afhankelijkheid van de fluctuaties op de energiemarkt te beperken? Velen denken hierbij aan zonnepanelen of windmolens: uitstekende, vaak voorkomende manieren om energie op te wekken.

Naast deze zonne- en windenergie doen andere hernieuwbare energiebronnen steeds meer hun intrede. Denk bijvoorbeeld aan waterkracht, meer specifiek wave energy. Dat is letterlijk vertaald: golfenergie. Het is één van de nieuwere vormen van hernieuwbare energie waar steeds meer ingenieurs zich in verdiepen. Zo zijn golven er altijd, in tegenstelling tot wind. Golven zijn ook vaak krachtiger dan wind.

Wave energy

De wave energy is een energievorm waarrond nog veel onderzoek nodig is. Hier komen de ingenieurs in het veld. Zij gebruiken de wetenschap omtrent hernieuwbare energie om tot een technologische toepassing te komen. Het is aan ingenieurs om de apparaten die golfenergie ontvangen, te innoveren. Door de onregelmatigheid van golven is het moeilijk voor ingenieurs een manier te vinden om die bewegingen om te zetten in een plotse, grote hoeveelheid stroom. Verschillende technologieën om krachtige bewegingen van golven om te zetten in energie worden tot op heden getest en verbeterd. Deze innoverende stappen, betekenen een stap dichter bij een toekomst waar hernieuwbare energie de overhand neemt.

 

Recente vacatures

Software engineer

Regio Roeselare
Nieuw

Samen met je collega software engineers ben je verantwoordelijk voor de programmatie van onze elektrische bussen. Aangezien deze custom-made gemaakt worden voor onze klanten in binnen- en buitenland, is geen project hetzelfde.

Nieuw

Je staat in voor de coördinatie en de voorbereiding van de inspectie- en onderhoudstaken op onze leidingen binnen de Zone Noord-West: coördinatie, voorbereiding en plannen van de patrouilles, onderhoud van de bakens

SAP Coördinator

Regio Tielt
Nieuw

Projectplanning en projectondersteuning voor SAP wijzigingen, SAP implementaties, SAP upgrades

Bouwkundig Programma Manager

Regio Brussel - Asse - Ternat
Nieuw

Je doet enerzijds de screening/assessment van technische dossiers die opgemaakt zijn door een ontwerpteam en anderzijds neem je actief deel aan het ontwerpproces in het kader van een bouwteam