Gratis online cursus artificiële intelligentie (AI )

De Vlaamse AI-Cursus

“Artificiële intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven. Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Maar hoe werkt dat onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Met een basiscursus voor iedereen kunnen we in ieder geval goed geïnformeerd de discussies aangaan.”

- Jim Stolze - oprichter Bloovi

Nathalie Smuha, die aan de KU Leuven onderzoek uitvoert naar de ethische en juridische implicaties van artificiële intelligentie droeg bij aan een van de acht modules van de cursus.

‘Wat AI precies is en hoe het zich verhoudt tot machine learning of algoritmes, dat behoort nog niet tot de algemene kennis. In de verschillende cursusmodules worden die begrippen toegelicht.’

AI is te belangrijk om over te laten aan grote tech-bedrijven en overheden

Het begon allemaal met een column in het Nederlands Financieel Dagblad over de onwetendheid over artificiële intelligentie. Daarin schreef Jim Stolze onder meer het volgende: “AI is te belangrijk om over te laten aan grote techbedrijven en overheden. Mondige burgers en kritische consumenten kunnen ervoor zorgen dat de technologie op de juiste manier wordt ingezet. Een nationale AI-cursus kan daarbij helpen.”

“Ik had mijzelf laten bijspijkeren via een dure Amerikaanse universiteit (MIT) toen een vriendin me wees op een gratis online cursus kunstmatige intelligentie in Finland. Die ben ik toen ook gaan volgen. De aanpak sprak mij zo aan dat ik erover berichtte in mijn column in het FD. De reacties waren overweldigend. Veel hoogleraren boden spontaan hun hulp aan en er meldden zich ook een aantal sponsors. Tot nu toe is onze Nederlandse AI-cursus al opgepikt door 70.000 mensen: de jongste cursist was 10 jaar, de oudste 81.”

Op uitnodiging van Samsung was Jim daarna uitgenodigd om te spreken bij de Universiteit Gent, als openingsspreker van de Digital Economy Day. Ter plekke ontstond zoveel enthousiasme over een “AI cursus voor iedereen” dat Samsung het initiatief nam om ook andere universiteiten aan te haken om te zien of een Vlaamse versie van de cursus mogelijk zou zijn.

23 juni 2020 De Vlaamse AI-cursus is een feit! 

In samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen en Samsung is er nu een gratis online cursus artificiële intelligentie (AI ). Bekende Belgen als Lieven Scheire en Steven van Belleghem spraken hun support uit.

Gratis, voor iedereen in België

De cursus is gratis, voor iedereen in België: Omdat artificiële intelligentie (AI) essentieel is, nu én in de toekomst. Artificiële intelligentie is nu al in nagenoeg alle lagen van de maatschappij aanwezig. In het woonzorgcentrum Hof ten Kouter in Kalken laten bewoners zich het gezelschap van Zora welgevallen. De 57 centimeter grote robot assisteert hen bij turnoefeningen en schudt met enige menselijke hulp quizzes en geheugentrainingen uit de mechanische mouw. 

In het licht van de huidige coronapandemie nam spoorbeheerder Infrabel een systeem met sensors in gebruik dat personeel waarschuwt wanneer ze onvoldoende afstand houden op de werkvloer. Sporters, verzekeringsmakelaars, journalisten en onderzoekers bedienen zich al langer van data-analyses. Iedereen kent Siri, Alexa, Cortana of Google Assistant.

Bewuster omgaan met AI

‘We komen overal in aanraking met AI, en we moeten daar bewuster mee omgaan. Anders dreigen de mogelijkheden én gevaren van artificiële intelligentie verborgen te blijven achter een sluier van mysterie’, zegt computerwetenschapper Erik Mannens (imec/UGent). ’De digitale geletterdheid moet omhoog. Ook bij de jeugd, want weten hoe je een TikTok-video maakt is nog iets anders dan begrijpen hoe socialemediabedrijven met je data omgaan.’

‘De Vlaamse AI-cursus moet voor een stuk helpen bij die informeringsgolf. Een project als ‘AI op school’ van Francis Wyffels (roboticus aan de UGent, red.), dat leerlingen van het secundair onderwijs bijbrengt hoe artificieel intelligente systemen werken, is daar een noodzakelijke aanvulling op.’

‘Als burgers meer transparantie krijgen in hoe artificiële intelligentie werkt, kunnen ze de rol ervan correcter inschatten’, zegt Smuha. 

‘Dikwijls hebben we een negatief of een aan dystopische fantasieën grenzend beeld van AI. In werkelijkheid is de technologie te dom om de mensheid te onderwerpen. En omgekeerd zal ze de wereld ook niet redden.

AI is voorlopig wat het is: software die beter kan schaken dan de allerbesten, maar verder weinig gezond verstand heeft. Het wordt tijd dat de modale burger dat beseft.’

Waarom deze cursus volgen?

De Vlaamse AI-cursus is begrijpelijk, snel en gratis. Het is bovendien de perfecte opstap als je je verder wil verdiepen.

  • AI is spannend, biedt veel kansen.. En is heel erg gaaf.
  • Na deze cursus weet je wat AI echt inhoudt.
  • Je ontvangt een certificaat voor de succesvolle afronding!

Meer weten?

Alle informatie hierover vind je terug op doe mee ai

Bronnen: 

Recente vacatures

Business Process Analyst

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Je brengt de huidige processen van verschillende afdelingen in kaart en analyseert die. Daarbij vraag je input van de procesuitvoerder, proceseigenaars en de ondersteunende IT-diensten.

Projectmanager

Regio Gent
Nieuw

Leiden van technische projecten van begin tot eind, inclusief planning, uitvoering en evaluatie.

Baliemedewerker

Regio Kortrijk
Nieuw

Na een intense inwerkperiode ben je vertrouwd met onze organisatie, producten en klanten. Met deze nieuwe bagage versterk je ons hands-on team.

Productieleider

Regio Sint-Niklaas - Lokeren
Nieuw

Leiden en coördineren van de dagelijkse productieactiviteiten in overeenstemming met de bedrijfsdoelstellingen.