Het aantal niet werkende werkzoekenden daalt

Daling in het aantal niet-werkende werkzoekenden

Eind april telde Vlaanderen 178.230 niet-werkende werkzoekenden. In vergelijking met april 2020 is dit een daling van 11.7% en ligt dit aantal zelfs lager dan het cijfer van 2019. Toen telden we 180.345 NWWZ. Alle cijfers gaan over niet werkende werkzoekenden en niet over tijdelijke werkloosheid. 

Bij de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag zien we een daling van 12.1%. Dit is de grootste groep (68.1% van het totaal). Bij de jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) zien we de sterkste daling: -23.5%. 

Werkloosheid daalt in alle provincies

In Limburg noteren we de sterkste daling (-15.1%) en in Vlaams-Brabant bleef de afname het kleinst (-8.6%). In West-Vlaanderen is de daling -13.4% wat het aantal op 26.159 mensen brengt. In Oost-Vlaanderen -17.2% (39.915) 

Meer mannelijke dan vrouwelijke werkzoekenden

Ongeveer 55% is mannelijk: 97.977. Het aantal daalt in alle leeftijdscategorieën. Bij de 55-plussers is de daling minder sterk. (-2.3%) 

De meerderheid van de NWWZ zijn laaggeschoold (47%). De meerderheid is kortdurig werkzoekend (minder dan een jaar: 44.3%) en hun aantal daalt sterk (-25.3%) De groep langdurig werkzoekenden daarentegen noteren we een stijging in de cijfers. 

Werkzoekendengraad bedraagt eind april 2021 - 5.7% 

Ten opzicht van vorig bedroeg de werkzoekendengraad nog 6.5%. West-Vlaanderen kent met 4.7% de laagste werkzoekendengraad, Antwerpen de hoogste (7.3%) 

Top 10 knelpuntberoepen 2021

Verpleegkundige komt als grootste knelpuntberoep naar voren, wat niet geheel verassend is. De zoektocht naar technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk. De helft van de top 10 van de knelpuntberoepen betreft technische functies: van technicus industriële installaties over werfleider bouw tot onderhoudstechniekers. Andere beroepen in de top 10 zijn "klassiekers" zoals bestuurder trekker-oplegger en ontwikkelaars IT. Schoonmakers en boekhouders zijn al jaren een knelpuntberoep, maar staan voor het eerst in de top 10. 

Bron: Vdab

 

Recente vacatures

Project Manager

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Leiden van innovatieprojecten: Je hebt de leiding over één of meerdere innovatieprojecten, gericht op het automatiseren van processen. Waar voorheen manueel werk gebeurde, zorg jij dat dit zo veel mogelijk automatisch kan. Hiervoor maak je je nieuwe technologieën eigen. Zo kunnen we ons concurrentieel voordeel verder uitbouwen. Bijvoorbeeld: door het toepassen van Artificiële Intelligentie, het POWER platform, of andere.

SAP Coördinator

Regio Tielt
Nieuw

Projectplanning en projectondersteuning voor SAP wijzigingen, SAP implementaties, SAP upgrades

Bouwkundig Programma Manager

Regio Brussel - Asse - Ternat
Nieuw

Je doet enerzijds de screening/assessment van technische dossiers die opgemaakt zijn door een ontwerpteam en anderzijds neem je actief deel aan het ontwerpproces in het kader van een bouwteam