Het aantal niet werkende werkzoekenden daalt

Daling in het aantal niet-werkende werkzoekenden

Eind april telde Vlaanderen 178.230 niet-werkende werkzoekenden. In vergelijking met april 2020 is dit een daling van 11.7% en ligt dit aantal zelfs lager dan het cijfer van 2019. Toen telden we 180.345 NWWZ. Alle cijfers gaan over niet werkende werkzoekenden en niet over tijdelijke werkloosheid. 

Bij de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag zien we een daling van 12.1%. Dit is de grootste groep (68.1% van het totaal). Bij de jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) zien we de sterkste daling: -23.5%. 

Werkloosheid daalt in alle provincies

In Limburg noteren we de sterkste daling (-15.1%) en in Vlaams-Brabant bleef de afname het kleinst (-8.6%). In West-Vlaanderen is de daling -13.4% wat het aantal op 26.159 mensen brengt. In Oost-Vlaanderen -17.2% (39.915) 

Meer mannelijke dan vrouwelijke werkzoekenden

Ongeveer 55% is mannelijk: 97.977. Het aantal daalt in alle leeftijdscategorieën. Bij de 55-plussers is de daling minder sterk. (-2.3%) 

De meerderheid van de NWWZ zijn laaggeschoold (47%). De meerderheid is kortdurig werkzoekend (minder dan een jaar: 44.3%) en hun aantal daalt sterk (-25.3%) De groep langdurig werkzoekenden daarentegen noteren we een stijging in de cijfers. 

Werkzoekendengraad bedraagt eind april 2021 - 5.7% 

Ten opzicht van vorig bedroeg de werkzoekendengraad nog 6.5%. West-Vlaanderen kent met 4.7% de laagste werkzoekendengraad, Antwerpen de hoogste (7.3%) 

Top 10 knelpuntberoepen 2021

Verpleegkundige komt als grootste knelpuntberoep naar voren, wat niet geheel verassend is. De zoektocht naar technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk. De helft van de top 10 van de knelpuntberoepen betreft technische functies: van technicus industriële installaties over werfleider bouw tot onderhoudstechniekers. Andere beroepen in de top 10 zijn "klassiekers" zoals bestuurder trekker-oplegger en ontwikkelaars IT. Schoonmakers en boekhouders zijn al jaren een knelpuntberoep, maar staan voor het eerst in de top 10. 

Bron: Vdab

 

Recente vacatures

Nieuw

Als finetuner machinebouw ben je verantwoordelijk voor het afstellen van onze standalone machines en productielijnen, naar de specificaties vastgelegd door de projectleider en jouw teamleader.

CTO

Veurne-Oostende-Diksmuide
Nieuw

Je werkt nauw samen met de CEO en COO om de huidige producten te verbeteren en nieuwe producten te ontwerpen.
 

Analog Design Engineer

Aalst-Oudenaarde
Nieuw

Voor onze klant gelegen te Oudenaarde, gaan we op zoek naar een analog design engineer. Een functie waar ontwerp en interne contacten centraal staan.

Analog Design Engineer

Aalst-Oudenaarde
Nieuw

Join the design team, find many interesting challenges in the fascinating world of microelectronics, and help us to exceed the expectations of our customers.