Hoe succesvol personeel aanwerven en behouden?

Het is algemeen geweten dat het juiste personeel vinden niet altijd even gemakkelijk is. Dit is zeker het geval wanneer andere bedrijven ook actief op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Iedereen is op zoek naar de perfecte werknemer met genoeg ervaring, een juist diploma, nodige skills… Hoe trek je nu precies de juiste mensen aan met de verwachte skills & ervaring?

Jobs online publiceren

Meestal begint de zoektocht naar werk online. Men zoekt vacatures via websites en verricht vaak verder opzoekwerk naar de bedrijven in kwestie op hun website of social media. De website en social media brengen dan best ook een positief gevoel over. Vaak gaat men zich op basis van de website een beeld vormen over de sfeer op de werkvloer.

 

Duidelijke en creatieve vacaturetekst

Het eerste zogenaamde “touchpoint” dat de potentiële medewerker heeft met een bedrijf is meestal via de vacature zelf. Het is daarom belangrijk om creatief te zijn in de vacature zelf. Maak werk van een goede en duidelijke vacaturetekst

Probeer de lezer te overhalen om bij jou te komen werken. Push niet teveel maar probeer hen eerder warm te maken voor het bedrijf. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de missie van het bedrijf uit te leggen of door uit te leggen hoe de werksfeer is. Denk daarnaast ook goed na over hoe je het takenpakket en de verloning zal omschrijven. Lees meer over hoe je een goede vacaturetekst schrijft

Wees eerlijk en duidelijk over wat de werknemer moet kennen en kunnen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je iemand hebt aangenomen. Vraag aan je huidige werknemers wat een nieuwe collega moet kennen en kunnen zodat je een zo volledig mogelijke vacature kunt opstellen.

 

Meer dan verloning

Als we aan verloning denken, dan gaat het al snel over geld. Toegegeven, geld blijft een belangrijk aspect van een job maar medewerkers hechten meer en meer belang aan andere types ‘verloningen’. De mogelijkheid om thuis te werken, de flexibiliteit, vitaal leiderschap, … worden steeds belangrijker. Zorg voor een salarispakket dat als correct en competitief wordt beschouwd. Besteed ook de nodige aandacht aan jobinhoud, autonomie, groeimogelijkheden en coachend leiderschap.

 

Blijf daarna investeren in je personeel

Durf te investeren in de groei van kandidaten en huidige werknemers die duidelijk de nodige goesting, gedrevenheid en motivatie bezitten, en veranker ze in jouw bedrijf aan de hand van goed leiderschap, visie, zorg en fun. Je zult snel merken dat deze aanpak de snelste weg naar succes is.

Voorzie mogelijkheden in de vorm van opleidingen, trainingen, cursussen, workshops, enzovoort. Je investeert hiermee in de kennis en competenties van je medewerkers, wat je bedrijf uiteindelijk ook ten goede komt.

Daarnaast toon je dat je begaan bent met de ontwikkeling van je medewerkers, wat werkt als een goede motivator.

Als je met bovenstaande tips rekening houdt, dan ben je al een heel eind verder op weg naar een succesvolle aanwerving. 

Ga jij binnenkort personeel aanwerven of heb je vragen rond rekrutering of het opstellen van een strategisch retentiebeleid? Contacteer ons vrijblijvend en dan bekijken we samen hoe we je kunnen vooruit helpen.

Recente vacatures

Business Process Analyst

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Je brengt de huidige processen van verschillende afdelingen in kaart en analyseert die. Daarbij vraag je input van de procesuitvoerder, proceseigenaars en de ondersteunende IT-diensten.

Project & Portfolio Manager

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

The Lead Project Manager will lead a team of project managers responsible for the development and commercialization of the OTC products: Core OTC Portfolio or Wellness & Lifestyle portfolio.

Supervisor

Regio Brugge
Nieuw

Coördineren van de opmaak van de werkplanning rekening houdende met capaciteit en kennis binnen de afdeling en dit waar nodig in samenspraak met de andere afdelingen.

Technical Pool Advisor

Regio Waregem
Nieuw

Je geeft technisch advies via mail of telefoon over verschillende zwembadonderdelen (warmtepompen, zwembadafdekkingen, verlichting, ...). Je probeert elke klant verder te helpen met jouw knowhow. Werk je graag hands-on? Dan ben je vrij om interventies op het terrein uit te voeren.

EHS Manager

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van milieu-en energieregels én veiligheidsrisico's in interactie met andere afdelingen binnen de plant. Je houdt hierbij rekening met continue veranderlijke omstandigheden en voorschriften.