Meer comfort en minder energieverbruik met Domotica

Meer comfort en minder energieverbruik door verschillende toepassingen op elkaar af te stemmen. 

Onze klant Qbus ontwikkelt hardware en software die de elektrische installatie van residentiële en commerciële gebouwen intelligent maakt. QBUS Domotica is een domotica systeem dat de elektrische installatie van residentiële en commerciële gebouwen slim maakt.

In dit artikel geven we wat extra uitleg over een slim domotica systeem. 

Wat is domotica?

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Met domotica is het mogelijk om allerlei technische apparaten in je huis met elkaar te verbinden en er één systeem van te maken. Zo kun je de verlichting automatiseren, maar ook je videofoon, het inbraak- en brandmeldsysteem, je zonnewering, de rolluiken en de garagepoort. Nu kun je allerlei slimme schakelingen programmeren waarbij de bediening heel eenvoudig via je smartphone of tablet verloopt.

3 Voordelen van een goed domotica systeem: 

Een goed domotica systeem levert verschillende voordelen op. Het grootste voordeel is extra gemak en comfort, zo kun je het gehele huis automatiseren en laten werken voor je, daarnaast kan een domotica systeem voor meer veiligheid zorgen. 

1. Comfort
Alles regelen vanuit je stoel. Ook voor mindervalide mensen kan domotica een oplossing zijn. Met domotica kun je vele verschillende acties programmeren en laten uitvoeren door één druk op de knop. 

Voorbeeld: je drukt op een knop en de rolluiken gaan naar beneden, het licht in de woonkamer wordt gedimd en de TV springt aan. (3 acties) Doordat alle elektrische componenten in je woning met elkaar verbonden zijn, kun je leuke scenario’s bedenken. 

2. Veiligheid
Door bewegingsdetectoren in te zetten, kun je de veiligheid verbeteren.

  • Een camera bij de voordeur waarmee je bezoekers ziet op je smartphone.
  • Garagepoorten en alarmsystemen die centraal bediend worden via je favoriete domotica app.
  • Een paniekknop waarmee je de hulpdiensten of een verzorgende kunt alarmeren.
  • Een “aanwezigheidssimulatie” scenario.
  • Op afstand je woning controleren.

3. Energiebesparing
Het derde grote voordeel is minder energieverbruik. Door de toepassing van allerlei, vaak gecombineerde, domotica kun je op je energiefactuur bezuinigen.
Voorbeeld: verlichting die automatisch geschakeld wordt met bewegingssensoren laten je flink op je energierekening bezuinigen. Licht gaat alleen aan wanneer iemand in huis is.

Maak jouw woning klaar voor de toekomst met Qbus domotica

Qbus Building Intelligence is een bedrijf afkomstig uit België. Sinds het ontstaan in 1999 heeft Qbus meer dan 13,000 woningen en gebouwen slim gemaakt. Alle Qbus producten en diensten worden ontwikkeld in het hoofdkantoor te Erpe-Mere, België. In Europa werkt Qbus met dealers in meer dan 10 landen.

Met het domotica systeem van Qbus kun je je huis klaar maken voor de toekomst. Op een slimme manier kun je verschillende toepassingen integreren in je huis. Denk hierbij aan het slim bedienen van je verlichting en in elke kamer audio laten afspelen op een slimme manier.

6 Toepassingen: 

1. VERLICHTING
Verlichting vandaag is essentieel om een ruimte aan te kleden, sfeer te scheppen en energie te besparen. In dezelfde woonkamer wensen we andere verlichting tijdens het TV-kijken, het spelen van een gezelschapsspel of het poetsen. In kantoorgebouwen wordt heel wat energie bespaard door het dimmen van de verlichting in functie van het daglicht.

Met een Qbus Stand-Alone installatie kunnen lichten aan/uit gestuurd worden, maar kan ook elke mogelijke lichtbron (halogeen, LED, TL-lampen, DALI…) gedimd worden via standaard schakelaars. In een Full Qbus-installatie is eveneens de sturing van andere lichttechnologieën zoals DMX,… mogelijk. Het wordt dan kinderspel om de gewenste kleur van de leds te kiezen via het kleurenwiel op de Qbus Cloud. Of om op een bepaald tijdstip automatisch de gevel van een hotel in een kleurenloop te laten baden. Met Ubie kunnen ook Internet of Things verlichtingsoplossingen zoals Philips Hue lampen op een Qbus of KNX installatie worden aangesloten.

 

2. ZONWERING
De automatische aansturing van screens, gordijnen, rolluiken en zonnetenten vermijdt oververhitting, verhoogt de veiligheid en zorgt voor de juiste sfeer. Na een gezellige zonnige namiddag op het terras maakt plots een onweer zijn intrede. Het Qbus weerstation meet dat de wind toeneemt en het donkerder wordt, en sluit automatisch de zonnetenten.

Het wordt stilaan tijd om dat spannend boek toch aan de kant te leggen en te gaan slapen. Een druk op de schakelaar naast het bed activeert de “Slaapwel”-sfeer waardoor alle lichten doven en de rolluiken automatisch sluiten.

De temperatuursensor in een Qbus slimme schakelaar meet dat de temperatuur in het kantoor sneller stijgt dan verwacht. De ingebouwde lichtsensor in diezelfde schakelaar voelt dat er heel veel licht binnenkomt. Conclusie: de zon schijnt binnen en warmt de ruimte op. De screens worden automatisch gesloten om zo de warmte buiten te houden. Als het nu nog warmer wordt zet Qbus de airco wel aan – maar ondertussen hebben we toch extra energie bespaard en wordt het niet oncomfortabel warm op kantoor. 

 

3. VERWARMING, KOELING & VENTILATIE
Flink besparen zonder aan comfort in te boeten? Met zonale verwarming/koeling en slim ventileren kan het. 1°C = 6% besparing. De kost van verwarming en koeling vertegenwoordigt gemiddeld 25% van de totale energiefactuur in een gebouw. Door de temperatuur te optimaliseren kan je dus flink besparen. Maar het is uiteraard niet de bedoeling om aan comfort in te boeten…

De Qbus slimme schakelaars met ingebouwde temperatuursensor laten toe om elke zone in een woning of gebouw individueel te verwarmen of koelen. Zo kan je ervoor zorgen dat de juiste ruimte op het juist moment de juiste temperatuur heeft. De badkamer automatisch op 24 graden zetten om 6:30h? Done. Zorgen dat de keuken om 18:00 een aangename 21°C heeft bereikt? Geen probleem. De vergaderzaal enkel koelen naar 23°C als er ook mensen in aanwezig zijn? Qbus regelt het voor je. En als je het gebouw verlaat wordt door het induwen van de Alles Uit-knop automatisch de verwarming een niveau lager gezet.

Omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, neemt het belang van goede ventilatie toe. Maar we willen natuurlijk niet dat de verwarmde of gekoelde lucht zomaar zonder reden wordt weggeblazen. Via de Qbus luchtkwaliteitssensoren zorgen we voor een ideale luchtkwaliteit zonder nodeloos energieverlies. En omdat we ook weten wat de buitentemperatuur is, kunnen we ervoor zorgen dat koele lucht wordt binnengebracht om zo het gebouw op een energie-vriendelijke manier af te koelen. 

 

4. VEILIGHEID
Qbus als bewakingsagent. Je ontwaakt ‘s nachts uit je slaap door lawaai in de tuin. Je denkt “better safe than sorry” en duwt op de paniekknop naast je bed. De tuinverlichting schiet aan en alle rolluiken worden automatisch gesloten.

Jouw alleenstaande oma heeft op een alarmknop geduwd. Je krijgt onmiddellijk een SMS en er wordt tegelijk een spreek-luisterverbinding gelegd met de alarmcentrale van de thuisverpleging. Of misschien is oma gevallen en heeft ze de kans niet om op een alarmknop te duwen. De Qbus detectoren merken op dat er ongewoon weinig beweging is in het appartement en sturen een alarm uit. 

Je bent op vakantie, en er belt iemand aan de deur. Qbus laat de camera van jouw videofoonsysteem een foto nemen en mailt je die door.  

 

5. METEN IS WETEN
Het rapport van mijn slim gebouw. Qbus heeft samen met GE verschillende testen uitgevoerd om na te gaan hoeveel energie we kunnen besparen door Qbus te installeren. De resultaten zijn verbluffend: gemiddeld wordt 19% bespaard op verwarming en 13% op elektriciteit in woningen. In commerciële gebouwen loopt de besparing op tot 60% op de verwarming/koeling en 30% op elektriciteit.

Op de Qbus Cloud kan je met één “touch” een aantal grafieken zien van elke uitgang. Hoeveel energie heeft mijn woning verbruikt de laatste 24 uur? Hoeveel meer of minder is dit in vergelijking met gisteren? Wat was de gemiddelde temperatuur in de slaapkamer de voorbije 7 dagen? Wanneer is de poetsvrouw toegekomen? Wat was de luchtkwaliteit in de klaslokalen deze maand? Of vraag de Qbus Cloud om je een bericht te sturen indien het waterverbruik te hoog ligt.

Voor meer gedetailleerde analyse en vergelijking is er de EQOmmand. Deze software toont niet alleen grafieken van de gewenste uitgangen, maar laat je ook toe om deze informatie in meer detail te analyseren.

 

6. MULTIMEDIA
Play it again, Qbus... Het draadloze muzieksysteem Sonos is volledig geïntegreerd in Qbus. Het is kinderspel om ervoor te zorgen dat je bij het aanschakelen van de Party-sfeer ook in de juiste ruimte de juiste muziek start. Bij het verlaten van de woning zal de Alles Uit-schakelaar ook het Sonos-systeem uitschakelen. Integratie met audiosystemen van Apart, Artsound en Nuvo is ook nog steeds mogelijk. 

 

Interessant? 

Qbus is sedert haar ontstaan gedreven door technologische ontwikkeling om gebouwen slim te maken. Dit succesverhaal is geschreven door mensen. Wil je deel worden van het Qbus team?

Qbus is momenteel op zoek naar een Application Software Engineer. Alle sollicitaties verlopen via Oxida. Stuur ons gerust je cv en motivatiebrief naar info@oxida.be

Recente vacatures

Nieuw

Back-end development of the embedded software on the sprayer that coordinates with the user interface, the cloud and the edge devices that take care of the weed detection