Robots gaan de strijd aan met covid19. De tijd voor een nieuw era?

Hoe technologie het coronavirus bestrijdt: 

Het lijkt erop dat gezondheidsmedewerkers, pakjesbezorgers, iedereen die een helpende hand nodig hebben, die krijgen van machines en robots.

Drones ontsmetten de straten, terwijl robots in ziekenhuizen temperatuur en bloed opmeten.
Om nog maar te zwijgen over de talloze computers die gegevens doorzoeken om wetenschappers sneller te helpen met het vinden van een remedie.

Ook kunstmatige intelligentie wordt dagelijks gebruikt om het virus te bestrijden. Je hebt nu misschien al een film of twee gezien waarin de zaken echt slecht zijn gegaan en er een robotrevolutie is ontstaan, maar we gebruikten AI al voor corona in ons dagelijks leven.

Siree, Google op je Iphone, aanbevelingen op Netflix. Het is allemaal een vorm van kunstmatige intelligentie. Maar kan het helpen om Covid 19 uit te roeien en ons beter voor te bereiden op een toekomstige pandemie?

In de race om het coronavirus te bestrijden, is er een bondgenoot: Technologie.

Elke dag leren wetenschappers en artsen bij over covid19. Er is veel data online beschikbaar en het blijft maar aangevuld worden. Dan is kunstmatige intelligentie een enorme versterking. In sommige delen van de wereld worden AI-algoritmen bijvoorbeeld gebruikt om de verspreiding van het virus te detecteren en te diagnosticeren om het zo tegen te gaan. 

Machine learning en AI maakt het mogelijk door medische literatuur en datasets heel snel te bladeren en helpt zo het onderzoek naar vaccins en behandelingen te versnellen. Er zijn enkele mooie voorbeelden en toepassingen zoals in Panama, de VS en in Oxford.

Robots worden aan de frontlinie ingezet! 

Eén van hun grootste troeven is dat ze niet besmet kunnen raken! Ze kunnen het risico op besmetting helpen verminderen door taken uit te voeren die medisch personeel normaal gesproken zelf zouden moeten doen. Dit soort technologie was natuurlijk al eerder beschikbaar, maar is tijdens deze crisis in realtime hergebruikt. Evalueren hoe goed het is uitgevoerd, zal pas gebeuren als we deze pandemie doorstaan.

Wat wel al zeker is, is dat technologie nog nooit belangrijker is geweest om ons te helpen overleven.

- Reportage van The newsmakers

Interview with Fabrice Goffin (Co-Ceo of Zorabots from Belgium)

The Newsmakers on TRT world  hebben een mooi interview over dit onderwerp gemaakt met o.a. Fabrice Goffin, Co-Ceo van het Belgische bedrijf Zorabots die software voor humanoïd robots ontwikkelt. 

“It is a time where indeed robotics and new technologies can prove that they are at service of humans”
Fabrice Goffin, Co-Ceo of Zorabots

Ben jij gebeten door informatica? Neem gerust contact op of bekijk zeker onze interessante vacatures voor IT'ers.