Sociale robots: de toekomst

Het is al meermaals aangehaald, robots worden de toekomst. Ze kunnen op vele plaatsen ingezet worden en hebben bovendien menselijke eigenschappen. Sociale robots zullen de komende jaren alleen maar gesofisticeerder worden en meer ingang vinden in ons dagelijsk leven.  

Medische sector

In de medische sector, slopen en inspecteren robots routinematig dingen. Zo bieden ze ondersteuning tijdens chirurgische ingrepen en verstrekken voorgeschreven medicatie in apotheken. Ze kunnen nog geen menselijke jobs overnemen maar zijn wel degelijk in  staat perfecte interacties te creëren met mensen.

Assistent en therapeut

Door de artificiële intelligentie van de sociale robots, zijn ze in staat om te beslissen hoe ze moeten reageren op informatie die ze via camera’s en sensors te verwerken krijgen. Ze kunnen op een menselijke manier reageren. Dit is mogelijk door een onderzoek dat gevoerd werd naar de manier waarop percepties tot stand komen en de manier waarop mensen elkaars gedachten en gevoelens lezen. Ontwikkelaars konden deze inzichten vertalen in algoritmes. Robots kunnen met andere woorden taal en gebaren begrijpen en gepast reageren op complexe verbale en non-verbale aanwijzingen. Alsof dat nog niet te gek is, zijn ze ook in staat om zich aan te passen aan menselijke behoeftes door te leren uit feedback, complimenten en zelfs feedback.

Pepper

Pepper is een voorbeeld van een sociale robot van Softbank Robotics. Het is een hominide van 120 cm. Hij beschikt over een touchscreen in zijn borst. Er werden al weredwijd 15.000 Peppers ingezet. Ze komen voornamelijk voor in hotels en luchthavens aan incheckbalies, maar ook in fastfood-restaurant.

zorgsector

Ook bij de groeiende groep ouderen vormt de sociale robot een uitstekend hulpmiddel. Een voorbeeld van een sociale robot in de zorgsector is de PARo therapeutic robot, ontwikkeld door het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. Deze robot dient voornamelijk om Alzheimer-patiënten en andere oudere patiënten tot rust te brengen. Er zijn ook specifieke robots die meer dienst doen als welness-assistent. 
Een roboto zoals Nao kan gymsessies leiden, mentale oefeningen en vele herhalende taken op zich nemen om zorgverleners even af te lossen. Gecombineerd met Nao, maakt Zora solution het mogelijk voor zorgverleners, ondanks hun technologische kennis, om robots te bedienen. De Zora solution biedt dienst in meer dan 2.000 uitrustingen in de wereld. 

De toekomst

Het is vaak beweerd dat robots prijzig zijn, maar dat is niet helemaal correct. Op dit moment kunt u een personal assistant aankopen voor thuishulp voor 249€ (Billy-Billy robot). Zorabots biedt robots zoals Nao en Pepper te huur aan wat betekent dat robots zich uit hun niche verplaatsen en zichzelf democratiseren. Naar schatting worden er tegen eind 2025 meer dan 65 miljoen robots verkocht. Dit komt neer op een omzet van 17 miljard euro. Wie weet heeft u binnen enkele jaren zelf een robot in huis?

BRON:  EOS magazine, Zorabots