Thuiswerk: Een manier die voor iedereen werkt.

Vanaf 1 september is thuiswerk niet langer aanbevolen, behalve in Brussel. Dit wil niet zeggen dat alles weer wordt zoals vroeger. Werknemers hebben zich erop ingesteld.

In dit blogbericht bespreken we enkele aspecten rondom thuiswerken.

Uit recent onderzoek en enquêtes van SD Worx bleek dat meer dan de helft van de kmo’s na corona kiest voor structureel thuiswerk. Mensen die veranderen van job hebben aangegeven dat flexibel thuiswerken een belangrijke plus is. Afstand was een belangrijke reden voor mensen om een job niét aan te nemen.

In theorie val je nu terug op de regels en afspraken van voor de coronapandemie. Als er in je individuele of collectieve overeenkomst staat dat je op kantoor werkt, of dat er simpelweg geen regels waren rond thuiswerk, dan ben je strikt juridisch dus verplicht om op kantoor te gaan werken. Maar dat is de theorie.

 

Productiviteit blijft gelijk

Slechts 30% van de werkgevers vertrouwt hun medewerkers volledig op het moment dat zij thuiswerken. 36% denkt dat het personeel thuis niet zo hard of effectief werkt als op kantoor.

Dat blijkt uit onderzoek van Ricoh. Aan het onderzoek deden 1.500 Europese beslissers mee en werd uitgevoerd door Opinion Matters. De uitkomsten komen op een moment dat veel bedrijven nadenken over hun beleid rondom thuiswerken.

Het gebrek aan vertrouwen doet vermoeden dat werkgevers liever zien dat werknemers fulltime op kantoor werken dan van thuis uit. Maar ondanks hun bezorgdheid zegt slechts 22% van de werkgevers dat de productiviteit is gedaald sinds de organisatie op afstand werkt.

Bovendien denkt 46% dat investeren in technologie voor flexibel werken essentieel is om talent aan te trekken en te behouden.

 

Kantoor blijft belangrijk

Het kantoor zal nooit helemaal verdwijnen. Voor veel werkzaamheden is het namelijk nog altijd de ideale plek. Denk bijvoorbeeld aan creativiteit, brainstormsessies en sociale interactie. Het is aan de werkgevers om thuiswerken tot een succes te maken. Minder reistijd, meer flexibiliteit én vertrouwen van het management dragen bij aan gemotiveerd personeel.

 

Babbel missen we het meest

Professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck (KU Leuven). “De zelfdeterminatietheorie zegt dat mensen drie dingen nodig hebben om gemotiveerd te blijven op het werk: autonomie, betrokkenheid en competentie. Maar als je je kan vinden in de uitleg van je werkgever, dan kan dat ook aanvoelen als autonomie.” Betrokkenheid wordt de belangrijkste reden om terug te gaan naar kantoor, zegt Van den Broeck. “We missen onze collega’s. De babbel aan de koffiemachine, maar evengoed de anderen zien werken. Competentie houdt dan weer in dat we ons werk goed willen kunnen doen.” Dat laatste kan zowel thuis als op kantoor, denkt ze. “Het lijkt nu soms alsof het kantoor een babbelbox wordt en je thuis geconcentreerd gaat werken. Maar die ruwe opsplitsing zie ik niet gebeuren. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat niet iedereen thuis zomaar de ideale werkplek heeft. Die mensen moeten zich toch nog steeds op kantoor kunnen concentreren.”

“Vroeger was thuiswerk een gunst van de werkgever. Zo staat het ook in de wetgeving, en er stond niets financieel tegenover. Nu hebben mensen gezien dat het kan. Ze hebben er zich naar geplooid, zich op ingericht, en in veel gevallen gezien dat het kan. Dat heeft verwachtingen gecreëerd. Sommigen zien het als een soort van verworven recht.

Het wordt een kunst om de voordelen van het thuiswerken te behouden op een manier die voor iedereen werkt.

 

 

Recente vacatures

Logistics Officer

Dendermonde-Sint-Niklaas
Nieuw

Als eerste aanspreekpunt van het logistieke team voor de aankoop en stockbeheer van verpakkingen (vaten, containers, ...), bekijk je dagelijks in onze databases de bewegingen van de recipiënten en materialen die we aankopen, verkopenen verhuren.

Boekhouder

Brugge
Nieuw

Als vaste partner van onze klant actief binnen de hout sector krijgen we het vertrouwen om actief op zoek te gaan naar sterke medewerkers!

Nieuw

Jouw doel is om bedrijven op een hoger niveau van maturiteit met informatie te brengen, door hen te helpen interne en externe data optimaal in te schakelen om een competitief voordeel te bereiken.

Nieuw

De Product Compliance en Testing Officer werkt onder directe leiding van de Product Development Leader en is verantwoordelijk voor de conformiteit  van onze eindproducten. Binnen de ontwerpafdeling fungeer je als deskundige met betrekking tot wetgeving aangaande de verschillende productgroepen.  Je neemt de nodige initiatieven om deze conformiteit aan te tonen, te documenteren en deze up-to-date te houden.

Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het coördineren en aansturen van alle activiteiten om zo de vooropgestelde kwaliteitsdoelstellingen te bereiken.