De werkbonus - Wat is het en hoe wordt hij berekend?

Wat is de werkbonus?

De werkbonus is een werknemersbijdragevermindering waardoor je als werknemer met een laag loon een hoger nettoloon overhoudt. Deze vermindering bestaat uit een forfaitair bedrag dat afgetrokken wordt van je gewone RSZ bijdrage van 13.07%.

Naarmate het bruto maandloon groter wordt, wordt het bedrag kleiner. De bedoeling van de werkbonus is om de overstap van werkloosheid naar werk financieel aantrekkelijker te maken.

Wie komt in aanmerking?

Niet elke werknemer komt in aanmerking voor de werkbonus. Deze bijdragevermindering geldt alleen voor contractuele medewerkers in de privé- en openbare sector waarvan het bruto maandloon onder een bepaald bedrag blijft.

 

Ingevolge de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen wordt het bedrag van deze vermindering op basis van volgende formule berekend vanaf 1 januari 2022 :

Bron afbeelding: OnemTech

Win-winsituatie

Ook voor werkgevers is de werkbonus een interessante maatregel. Justine Deketelaere, HR Generalist bij Wallenius Wilhelmsen Solutions: “De werknemersbijdragevermindering zorgt ervoor dat werknemers die een relatief laag brutoloon hebben alsnog een aantrekkelijk nettoloon overhouden. Deze financiële bonus is een win-winsituatie voor beide partijen: de werknemer houdt netto meer over van z’n bruto maandloon en als werkgever hoef je het bruto maandloon niet te verhogen.”

En wat met de belastingen?

De werkbonus mag je belastbaar beroepsinkomen dan wel verhogen, toch zorgt een belastingvermindering ervoor dat je daar niet al te veel van merkt. Deze compensatie (de zogenaamde fiscale werkbonus) vermindert de bedrijfsvoorheffing voor werknemers met een laag inkomen met 33,14% en compenseert zo deels de werknemersbijdragevermindering. Door deze maatregel blijft de werkbonus daadwerkelijk een financiële bonus voor werknemers met een laag loon.

Bron: www.socialsecurity.be

Recente vacatures

Maintenance Supervisor

Regio Antwerpen
Nieuw

Je plant, coördineert en superviseert de werkzaamheden van de techniekers én externen/ derden, zodanig dat werken veilig, ordelijk, kwalitatief en met respect voor milieu uitgevoerd worden zonder vertraging of nutteloos tijdsverlies.

Diagnose Technieker

Regio Sint-Niklaas - Lokeren
Nieuw

Je zoekt elektrische storingen op en voert de diagnose uit op machines voor industrie, (land)bouw & recyclage zoals verreikers, knikladers, wielladers,…

R&D Laborant

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Speur de markt af door benchmarks te analyseren en ontdek de nieuwste trends

Nieuw

Als werkvoorbereider werk in je een klein team aan het operationeel houden van kritische overheidssystemen op de windmolenparken.

Technical Manager

Regio Roeselare
Nieuw

In eerste fase sta je in voor het uitschrijven van de procedures voor brandveiligheid, defecten, foutmeldingen, circulatie,...
En ben je verantwoordelijke voor het opstellen en opvolgen van SLA's voor het volautomatisch magazijn, het sprinklernetwerk en HVAC.