Het loon van een industrieel ingenieur

Het is zo dat de opleiding voor industrieel ingenieur in België behoorlijk zwaar is en dus niet voor iedereen weggelegd. Doordat de opleiding zo moeilijk is, ontstaat er een schaarste aan industrieel ingenieurs op de arbeidsmarkt. Als industrieel ingenieur ben je dus zeker van een job! Door het tekort op de arbeidsmarkt, zijn de lonen dan ook interessant.

Stijgend ingenieursloon

Gelukkig voor jou zal je, door de grote vraag op de arbeidsmarkt, in de eerste jaren je loon aanzienlijk zien toenemen. Vlaamse bedrijven smeken namelijk om ingenieurs.

Natuurlijk hangt de stijging van je loon ook af van hoe goed je je werk doet en in welke sector je bent tewerkgesteld. Niet alleen deze factoren hebben invloed op je loon maar ook je onderhandelingskwaliteiten spelen een grote rol in dit verhaal.

Werken bij de overheid geeft weinig flexibiliteit in loononderhandelingen gezien zij werken met barema’s. Wanneer je werkt bij een multinational of een lokaal bedrijf is het perfect mogelijk om te onderhandelen op je loon. Dit is echter afhankelijk van jouw prestaties.

Om een idee te geven, voor engineers met een anciënniteit tussen 10 en 19 jaar is het mediaaninkomen van industrieel ingenieurs 4.247 euro. Voor burgerlijk en bio-ingenieurs is dat zelfs 5.300 euro. Deze cijfers komen uit de Salarisenquête van ie-net ingenieursvereniging.

Tips voor een job als industrieel ingenieur

  • Zoek vooral een sector die bij je past. Een sector die je nauw aan het hart ligt zal er vaak voor zorgen dat het werken veel aangenamer wordt. Je salaris blijft natuurlijk belangrijk, maar een job die je niet graag doet, houd je meestal niet lang vol.
     
  • Verwacht niet teveel als startende ingenieur. Er is een schaarste op de arbeidsmarkt, maar hou er rekening mee dat je nog de nodige ervaring moet opdoen.
     
  • Hou een ruime blik. Een veelgemaakte fout van mensen die op zoek zijn naar werk, is dat wanneer ze een job gevonden hebben die hen ligt, ze meteen stoppen met zoeken. Neem zeker eens een kijkje bij onze vacatures voor ingenieurs.

Heb je nog een specifieke vraag? Ons team staat steeds paraat.

Contacteer ons

Recente vacatures

Productieplanner

Regio Oostende
Nieuw

Je plant de onderhoudstechniekers (rekening houdend met hun competenties) in met oog op een maximale efficiëntie en een minimum aan dode tijden. Bij allerlei onvoorziene omstandigheden, stuur je deze planning bij

Nieuw

Back-end development of the embedded software on the sprayer that coordinates with the user interface, the cloud and the edge devices that take care of the weed detection

SAP Coördinator

Regio Tielt
Nieuw

Projectplanning en projectondersteuning voor SAP wijzigingen, SAP implementaties, SAP upgrades

R&D Director

Regio Kortrijk
Nieuw

As leader, you define the team structure, resources, capabilities & training needs. You manage the technical teams who are responsible for the technical product development, light engineering, prototyping, lab, quality and certification.