Hoe maak ik een goede indruk bij mijn sollicitatiegesprek?

Een eerste indruk maak je maar 1 keer. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Je gesprekspartner vormt in de eerste 2 á 3 minuten al een beeld van je, wat je in de loop van het gesprek niet snel meer ongedaan maakt. Deze eerste indruk is cruciaal voor het vervolg van het gesprek. Onze tips helpen je alvast op weg om een goede indruk na te laten. 

Je bent op tijd

Het allerbelangrijkste is dat je op tijd aanwezig bent, zo’n 10 minuten voor het gesprek begint. Vertrek op tijd, zeker met de toenemende onverwachte files tegenwoordig. Houd het verkeer aandachtig in de gaten en anticipeer op eventuele wegomleidingen. Te vroeg zijn kan echt geen kwaad, laatkomers daarentegen kunnen het helemaal schudden. 

Dress to impress

De vraag die je je ongetwijfeld zal stellen, is welke kleding doe ik het beste aan? Je gesprekspartner zal je namelijk eerder zien dan horen. Kies in ieder geval iets waarin je jezelf op je gemak voelt, maar stem je kledingkeuze wel af op het bedrijf of de organisatie waarbij je gaat solliciteren.  

Wist je dat de kleur van je outfit (onbewust) een invloed heeft op je eerste indruk. Zie ook ons andere berichten in verband met neuromarketing.

Zwart
Als je zwart draagt tijdens je sollicitatiegesprek, zit je vaak veilig. Echter, omdat zwart een veelvoorkomende en sombere kleur is, loop je het risico dat je minder authentiek overkomt.

DONKERBLAUW EN GRIJS
(donker)blauw en grijs stralen betrouwbaarheid, zakelijkheid en autoriteit uit. Het zijn goede kleuren als je wil overtuigen en loyaal wil overkomen. Onderzoek toont aan dat blauw de beste “power kleur” voor het solliciteren is en heeft de grootste succesfactor. 

Wit
Wit is een neutrale kleur en straalt oprechtheid, luxe en betrouwbaarheid uit. Wit is een kleur die overal bij past en wordt vaak gebruikt als kleur van hemd/blouse bij een pak, mits netjes gestreken en zonder vlekken natuurlijk.

rood
‘Power’ is wat deze kleur uitstraalt, daarnaast straalt het ook zelfvertrouwen, warmte en kracht uit. Rood kan agressief en dominant overkomen. Gebruik rood eventueel voor een accentkleur, maar nooit voor een hele outfit. 

Naast je outfit is een verzorgd uiterlijk ook zeer belangrijk. Je outfit betekent helemaal niets meer als je niet verzorgd overkomt. 

Lichaamstaal en stem

Een goede indruk hangt samen met een positieve uitstraling. Dat begint al bij het moment dat je wordt ontvangen. Geef je gesprekspartner om te beginnen een stevige handdruk en maak oogcontact. Als je dit niet doet kun je onzeker, oneerlijk en arrogant overkomen.

Eenmaal in de ruimte waar het gesprek plaatsvindt, ga dan rechtop zitten en zorg voor een actieve en open houding. Daarmee bedoelen we: niet je met je armen gekruist of hangend over de tafel, want daarmee creëer je een defensieve houding. 

“Glimlachen is key”
Een glimlach komt ontspannen en open over. 

Wetenschappelijke studies van de glimlach tonen aan:

  • 72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol
  • 86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanneer deze lacht.

De kern is dus dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer deze oprecht is. Let op: echt is. Dus probeer het niet teveel te faken of te overdrijven – dit werkt weer averechts. 

Spreek luid, duidelijk en levendig om zelfzeker en intelligent over te komen.

Toon interesse

Probeer ervoor te zorgen dat het sollicitatiegesprek ook daadwerkelijk een gesprek wordt. Stel zelf dus ook vragen en haak in op wat je gesprekspartner zegt. Hiermee toon je aan interesse te hebben in degene die tegenover je zit(ten), het bedrijf en de functie. Het is bovendien een manier om uit te zoeken of er gemeenschappelijke interesses zijn en dat kan je kansen op de baan verhogen. 

Bereid je gesprek goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de recruiter (interviewer) en de functie. Klinkt simpel en logisch, maar wordt toch vaak verwaarloosd. Je hebt een streepje voor als je research hebt verricht. Bezoek vooraf hun website en social media kanalen. Zorg dat je weet wat de visie, missie en waarden zijn van het bedrijf

Bedenk vooraf welke sollicitatievragen je kunt verwachten, wat je over jezelf wil vertellen en welke vragen je kan stellen.

Een goede voorbereiding doet wonderen, je zult je een stuk meer ontspannen voelen. 
 

Extra tips

  • Nogmaals: op tijd komen! Zorg voor een veilige marge.
  • Schakel je GSM uit.
  • Kauwgom is een no go.
  • Laat je gesprekspartner altijd uitspreken. Iemand onderbreken wordt niet gewaardeerd.
  • Blijf positief
  • Bedank je gesprekspartner na afloop.

Conclusie

Het is vooral belangrijk om jezelf te blijven, doe je niet voor als iemand die je niet bent. Probeer niet de verwachtingen in te vullen als je ze niet kunt invullen. Want vroeg of laat zal je toch door de mand vallen. 

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen tijdens je sollicitatieproces? Neem gerust contact op, onze consulten begeleiden je graag verder. 

Recente vacatures

Business Process Analyst

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Je brengt de huidige processen van verschillende afdelingen in kaart en analyseert die. Daarbij vraag je input van de procesuitvoerder, proceseigenaars en de ondersteunende IT-diensten.

Projectmanager

Regio Gent
Nieuw

Leiden van technische projecten van begin tot eind, inclusief planning, uitvoering en evaluatie.

Nieuw

Met jouw passie voor techniek en sterke administratieve skills behartig je jouw dossiers van A – Z en dit uiterst accuraat.

Support Engineer Domotica

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Specialisatie: Na een doorgedreven opleiding groei je uit tot een gewaardeerd specialist van de producten binnen onze afdeling TELETASK domotica.

EHS Manager

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van milieu-en energieregels én veiligheidsrisico's in interactie met andere afdelingen binnen de plant. Je houdt hierbij rekening met continue veranderlijke omstandigheden en voorschriften.