Hoe solliciteren in corona-tijden? Enkele tips

Nu het coronavirus de wereld effectief op slot heeft gezet, sta ​​je als werkzoekende voor een nieuwe uitdaging: zoeken in tijden van onzekerheid.

Wat kan er worden gedaan om het zoeken naar werk in deze periode sterk te houden?

1. Blijf solliciteren op banen

Je zoektocht naar een baan moet gewoon doorgaan. Blijf jouw sollicitaties insturen en jouw cv en sollicitatiebrief oppoetsen. Zelfs als het bedrijf hun zoektocht tijdelijk moet stopzetten, is de kans groot dat als de zaken weer een beetje normaal worden, ze die functie nog steeds moeten vervullen.

2. Maak je geen zorgen als er op de vacature geen mogelijkheid tot thuiswerk vermeld staat

Nieuwe vacatures kunnen de veranderingen weerspiegelen die veel bedrijven hebben aangebracht door het coronavirus, maar bestaande vacatures worden niet bijgewerkt. Op dit moment is het heel goed mogelijk dat op de vacature de mogelijkheid tot thuiswerken niet vermeld staat.

Voor veel bedrijven was werken op afstand de enige optie, ongeacht dit in de vacature vermeld staat of niet. Laat dit je niet verhinderen om voor een bepaalde vacature te solliciteren in corona-tijden. 

3. Bouw aan je netwerk

Nu, meer dan ooit, is het tijd om door te gaan of te beginnen bouwen aan jouw netwerk. Als je geen actief LinkedIn-profiel hebt, maak je er één. LinkedIn is het kanaal om een professioneel netwerk uit te bouwen en vacatures te vinden.

Werk niet enkel je profiel bij, maar maak ook contact met jouw netwerk door berichten te sturen, deel te nemen aan discussies en zelf inhoud te delen. Wees nooit bang om hulp of advies te vragen, daar is jouw netwerk voor.

Met miljoenen mensen die vanuit huis werken, is de betrokkenheid bij online gemeenschappen toegenomen. Offline evenementen zijn online verplaatst, waardoor mensen nieuwe manieren hebben gevonden om contact te leggen. Er zijn honderden mogelijkheden om vrijwel elke dag te netwerken, variërend van educatief tot sociaal, dus profiteer er optimaal van.

Vind een balans tussen professionele evenementen en leuke, sociale evenementen. Een virtueel happy hour kan wonderen doen om je humeur te verbeteren en stress te verminderen in deze spannende en onzekere tijden.

4. Maak het je gemakkelijk om aan de telefoon te praten

Video- en telefoongesprekken zijn nu de manier waarop de meeste bedrijven interviews zullen houden. Verwacht dat de eerste correspondentie via e-mail, dan per telefoon en, naarmate je vordert, per video verloopt.

Als je het niet prettig vindt om aan de telefoon te praten, schakel dan een paar vrienden in om je te helpen een paar oefengesprekken te voeren. Zorg ervoor dat jouw voicemail is ingesteld. Je gebruikt best een professionele voicemail begroeting.

5. Zorg ervoor dat je een duidelijke plek hebt om te videochatten.

Video-interviews zullen persoonlijke interviews vervangen, maar ze moeten hetzelfde worden behandeld. Bereid je op dezelfde manier voor op een video-interview als wanneer je de wervingsmanager op hun kantoor zou ontmoeten. Kleed je professioneel, bereid je voor op vijf minuten te vroeg, controleer al je camera- en audio-instellingen van tevoren en gebruik een koptelefoon zodat je zowel duidelijk kunt horen als gehoord kunt worden.

Sommige hebben het ooit ervaren, een sollicitatiegesprek in remote. De meeste bedrijven houden toch vast aan het “face-to-face” interview. Begrijpelijk als je weet dat heel wat van onze communicatie ondersteunt wordt door non-verbale componenten (lichaamstaal, mimiek, stemgeluid, etc.). Ook al is de wetenschappelijke wereld het niet eens over de exacte percentages, toch zorgt een camera ervoor dat communiceren op een specifieke manier gebeurt.

Enige voorbereiding of extra tips kunnen relevant zijn.

We zetten enkele do’s and don’ts op een rij:

Check, check en dubbel check

Start met de juiste connectie. Download het juiste programma (Microsoft Teams, Skype, etc.). Elk bedrijf, elke recruiter heeft zijn eigen programma of methode. Indien jij er niet in slaagt om via hun applicatie aan te melden of toch minstens de test uit te voeren en daarover te communiceren, kan dit al een reden zijn om het gesprek niet te laten doorgaan.

Zorg dat de apparatuur goed staat ingesteld:

  • Camera op ooghoogte
  • Microfoon die werkt en
  • Kies voor een neutrale achtergrond of maak uw achtergrond wazig zodat uw eigen beeld scherper naar voor komt.
  • Jezelf in een neutrale en professionele achtergrond plaatsen hoort bij “de eerste indruk” voor een video sollicitatie.

Houd je focus

Dit lijkt nogal logisch maar het is nog belangrijker voor een video interview dan voor een face-to-face interview.

Bij elk sollicitatie interview probeer je toch volle focus te houden? Je blijft kalm en probeert de recruiter van jouw competenties te overtuigen. Bij video is focus des te belangrijker omdat een interviewer niet steeds kan zien wie of wat jou afleidt, je bent immers niet in dezelfde ruimte. Afgeleid worden zorgt voor een onrustige indruk. Daarom, een rustige houding, goed oogcontact met je gesprekspartner en durven in de camera kijken (niet naar het scherm) zijn drie belangrijke elementen. Laat je aandacht niet afdwalen.

Bereid enkele vragen voor

Net als bij een persoonlijk gesprek kan je je maar beter voorbereiden op mogelijke vragen. Het kan nuttig zijn je antwoorden eens te filmen, zo kun je zelf kijken hoe je over komt. Op die manier schaaf je aan de presentatie van jezelf en kom je beter over tijdens het ‘echte’ video-interview. Je zult ook meer vertrouwd raken met de camera.

Aandacht voor het non-verbale

Persoonlijkheid is  belangrijk en daar komt het non-verbale om de hoek kijken. Het zorgt ervoor dat er een connectie ontstaat tussen beide partijen. Een video call maakt een “klik” moeilijker, het is minder persoonlijk dan iemand echt ontmoeten. Actief luisteren en duidelijk communiceren, ook het gebruik van lichaamstaal kan zeker ondersteunen wat u zegt.

Communiceer helder en kort

Het laatste element gaat over de duur van het gesprek en hoe best antwoorden. Video-interviews zijn niet ideaal voor brede uiteenzettingen. Formuleer jouw antwoorden bondig. Dat zorgt voor duidelijkheid en meer kans om de interviewer te overtuigen. Langdurig praten geeft het idee dat het om eenrichtingsverkeer gaat, terwijl het toch een gesprek tussen twee partijen moet zijn.

Rond het gesprek goed af

Som je sterke punten op het einde van het gesprek nog eens op, stel eventueel bijkomende vragen en bedank de recruiter voor de getoonde interesse.

6. Laat frustraties toe

Deze tijden zijn frustrerend en stressvol - dat is een feit. Laat je frustreren, maar wentel je niet in dat gevoel. Ga een paar minuten weg en oefen, mediteer, bel een vriend of wat je ook kalmeert. Ga dan weer verder met solliciteren.

Kortom, blijf gedurende deze periode solliciteren. De meest succesvolle mensen zijn degenen die volharden tijdens een uitdaging.

Bekijk hier onze vacatures

Bron: Forbes
 

Snel je cv uploaden?

Wanneer u een CV heeft, kunt u dat hier invoegen. 

Upload mijn CV