Op bezoek bij een tentoonstelling over waterbeheer en circulaire economie in Denemarken.

Water is Coming exhibition – Kopenhagen, Denemarken

De poolkappen smelten, het grondwater stijgt en hevige regenval overstroomt wegen en huizen. Het is niet langer de vraag of het water komt, maar wanneer – en hoe wij ons aanpassen.

Deze tentoonstelling belicht de dringende noodzaak om onze relatie met water te herzien en biedt fascinerende inzichten in hoe steden zich wereldwijd aanpassen aan stijgende zeespiegels en extremere weersomstandigheden. In steden als Kopenhagen, Jakarta en Venetië is water niet langer een kwestie van beheersing, maar van aanpassing.

 

De tentoonstelling belicht oplossingen voor een toekomst waarin water in overvloed aanwezig zal zijn. Door middel van historische voorbeelden, gerealiseerde projecten en innovatieve ideeën laat de tentoonstelling zien hoe burgers, stedenbouwkundigen en wetenschappers samenwerken om ons voor te bereiden op een leven waarin water niet een vijand is, maar een integraal onderdeel van het dagelijks leven.

Enkele voorbeelden – Stedelijke aanpassing 

Cloudburst Park with a Grassroot Soul

Karens Minde Aksen ligt in de wijk Sydhavn in Kopenhagen. Een bakstenen pad slingert als een rivier door een groen landschap. Op droge dagen kun je over het pad wandelen en van de natuur genieten, en bij hevige regenval beschermt het gebied de omliggende bewoners tegen overstromingen.

Photo:

  1. The park when it is dry. (Image by © Beauty and the Bit, courtesy of SLA)
  2. The park after rainfall. (Image by © Beauty and the Bit, courtesy of SLA) 

Een baanbrekend project in de eerste klimaatwijk van Denemarken

Tåsinge Plads in Kopenhagen is de eerste klimaatbestendige openbare ruimte van de stad en een groene oase die grote hoeveelheden regenwater kan opvangen en tevens fungeert als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De 1000 vierkante meter grote stedelijke wildernis kan overstromingen tegengaan en regenwater afvoeren van een gebied van ongeveer 8000 vierkante meter.

Meer info: Water is Coming 

Circulaire Bio-economie bij Stora Enso

Stora Enso streeft actief naar een circulaire bio-economie, waarin duurzaamheid en efficiënt gebruik van grondstoffen centraal staan. Met hun vezel-gebaseerde, hernieuwbare producten en aandacht voor recycleerbaarheid, richt het bedrijf zich op het minimaliseren van afval en het bevorderen van een gesloten kringloop. Het ultieme doel: tegen 2030 volledig recyclebare producten en tegen 2050 een volledig circulaire bedrijfsvoering.

Drie belangrijke pijlers staan centraal bij Stora Enso:

  1. Efficiëntie en afvalvermindering – Stora Enso optimaliseert zijn productieprocessen om grondstof- en energiegebruik te verminderen, ondersteund door technologie en onderzoek die operationele efficiëntie vergroten.
  2. Recycleerbaarheid en recycling – Het bedrijf ontwikkelt producten die compatibel zijn met bestaande recyclingprocessen. Hun locatie in Polen, bijvoorbeeld, verwerkt alle in Polen verkochte drankkartons en extra hoeveelheden uit buurlanden.
  3. Gebruik van gerecyclede materialen – Stora Enso is een grote speler in het recyclen van papier en karton, wat koolstof vastlegt en de vraag naar nieuwe grondstoffen verlaagt. In 2023 werd 1,4 miljoen ton gerecycled papier gebruikt voor nieuwe producten, waarmee het bedrijf bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Samen vormen deze initiatieven een krachtig voorbeeld van hoe circulaire economie kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Unpublished
Off

Recente vacatures

Calculator

Regio Veurne - Nieuwpoort - Diksmuide
Nieuw

Als calculator analyseer je de offerteaanvraag aan de hand van de lastenboeken. Je staat in voor het zelfstandig uitvoeren van technische berekeningen, het uitwerken, opmaken en opvolgen van offertes.

Intern Commercieel Medewerker NL

Regio Veurne - Nieuwpoort - Diksmuide
Nieuw

Je levert een technische meerwaarde door de klant te woord te staan met deskundig advies over de gevraagde vrachtwagenonderdelen.

Assistent operations manager weekend

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Met jouw expertise in operationele processen coördineer en voer je verschillende taken uit om efficiëntie te verhogen en doelstellingen te behalen.