De wijzigende arbeidsmarkt, op zoek naar technisch talent

Welke opleiding biedt de grootste werkzekerheid? Dit is de vraag die mensen zich meer en meer stellen. En niet zonder reden want we zien dat in de afgelopen jaren, de arbeidsmarkt sterk veranderd is en blijft veranderen.

Schaarste aan technische expertise en skills

Uit het salarisonderzoek blijkt dat organisaties in de industrie vooral moeite hebben om kandidaten te vinden met de nodige technische skills. Ingenieurs, projectmanagers en supply chain managers zijn zeer gegeerd bij werkgevers. Heel wat technische functies blijven knelpuntberoepen.

Beroepen waarbinnen technische en/of taalkundige vaardigheden vereist zijn, hebben het meest te lijden onder dit tekort aan talent in België.

Digitale vaardigheden worden ook steeds meer gevraagd door organisaties om zich te kunnen aanpassen aan de toenemende technologische ontwikkelingen.
 

Jobs vs. AI

AI ontwikkelt zich aan een verbazingwekkend tempo. Momenteel neemt Artificial Intelligence (AI) al veel arbeidsprocessen over. Veel mensen beginnen zich vragen te stellen bij hun huidig beroep. Ze vragen zich, met reden, af of hun job niet zal overgenomen worden door technologie. Neem tolken bijvoorbeeld. Vroeger een broodnodig beroep, maar door de technologische verandering wordt dit beroep steeds meer in een hoekje gedreven.

Geen nood. Volgens bepaalde studies zullen er meer jobs bijkomen dan verdwijnen als gevolg van AI. Ook zijn er jobs die wellicht nooit zullen verdwijnen ten gevolge van AI. Hier kunnen we enkele voorbeelden geven zoals een verpleegster, advocaat … Ook een ingenieur of een industrieel ingenieur moet geen schrik hebben.

 

4 tips voor zoekende werkgevers

  1. In plaats van te hopen op de ideale kandidaat die voor 100% overeenstemt met het gezochte profiel is het raadzaam om te opteren voor de kandidaat die het dichtst in de buurt komt van het gewenste profiel en te investeren in training, om bijvoorbeeld de technische vaardigheden of talenkennis verder te ontwikkelen.
  2. Daarnaast is het ook nuttig als bedrijf of organisatie om een snel en efficiënt rekruteringsproces aan te houden. Een aanwerving moet binnen een termijn van drie weken kunnen afgerond worden. Laat je het proces langer aanslepen, dan ontmoedig je kandidaten hiermee, waardoor ze sneller ingaan op een andere opportuniteit, al dan niet bij de concurrentie.
  3. Om concurrerend te blijven en talent te motiveren voor jou te kiezen, raden we aan het salaris te verhogen of extra voordelen aan te bieden, vooral voor (technische) profielen die moeilijk te vinden zijn. 
  4. Tot slot is het belangrijk om te blijven werken aan je employer brand. Een sterk employer brand heeft immers een positieve invloed op het sollicitatiegedrag van potentiële werknemers. Het is dus aangewezen om als bedrijf je sterke punten, je missie en waarden en bedrijfscultuur te tonen aan de buitenwereld via je website of social media kanalen.

 

Heb je nog een specifieke vraag? Ons team staat steeds paraat.

Contacteer ons

Recente vacatures

Project Manager

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Leiden van innovatieprojecten: Je hebt de leiding over één of meerdere innovatieprojecten, gericht op het automatiseren van processen. Waar voorheen manueel werk gebeurde, zorg jij dat dit zo veel mogelijk automatisch kan. Hiervoor maak je je nieuwe technologieën eigen. Zo kunnen we ons concurrentieel voordeel verder uitbouwen. Bijvoorbeeld: door het toepassen van Artificiële Intelligentie, het POWER platform, of andere.

Nieuw

Back-end development of the embedded software on the sprayer that coordinates with the user interface, the cloud and the edge devices that take care of the weed detection

Commercieel medewerker

Regio Sint-Niklaas - Lokeren
Nieuw

je bent het aanspreekpunt voor klanten met betrekking tot commerciële vragen (per e-mail en telefoon)

Projectleider facilities

Regio Brussel - Asse - Ternat
Nieuw

Ondersteuning aan het projectteam nieuwbouw op gebied van ontwerp en uitvoering van de werking met betrekking tot de gebouw-technische uitrustingen (speciale technieken)

Bouwkundig Programma Manager

Regio Brussel - Asse - Ternat
Nieuw

Je doet enerzijds de screening/assessment van technische dossiers die opgemaakt zijn door een ontwerpteam en anderzijds neem je actief deel aan het ontwerpproces in het kader van een bouwteam