9 Technologische toepassingen die er in 2019 aankomen.

Uit een artikel van het tijdschrift “De ingenieur” bespreken we voor jullie 9 trends in technologie die in 2019 zullen doorbreken. Veel lees- en kijkplezier. 
 

1. Body-as-a-controller

Na decennia lang toetsenbord en muis te hebben gebruikt, gaan we binnenkort op een veel natuurlijkere manier onze computers besturen: met onze ledematen en ons hele lichaam. Dat heet body-as-a-controller; je lichaam als bedieningsapparaat.

Je doet een lichtgewicht harnas aan, zet een VR-bril op en binnen een paar minuten stap je een andere wereld binnen. Je kunt vrij bewegen met je lichaam en die bewegingen worden één-op-één overgezet naar je digitale alter-ego.

Hiervoor is wel razendsnelle VR-software nodig, zodat de virtual-reality-omgeving natuurlijk aanvoelt. Dat is precies wat het Nederlandse bedrijf VREE aanbiedt.

In 2019 gaan brandweer en politie trainen met de pakken en software van het bedrijf. Hoe pak je een lastige brand aan; hoe arresteer je een agressieve verdachte? Eerst een paar keer oefenen in virtual reality kan daarbij helpen.

2. Hergebruik in de bouw

Hergebruik moet de norm worden op de bouwplaats. Daarvoor zal de bouwsector niet alleen bestaande gebouwen moeten renoveren, maar ook bij nieuwbouw steeds meer met gebruikte materialen ­moeten werken.

3. Drinkwater voor iedereen

Zeker 2,8 miljard mensen ondervinden nu al de gevolgen van ernstige droogte. Volgens de Verenigde Naties zal dat aantal de komende drie decennia toenemen tot de helft van de wereldbevolking. Toegang tot schoon drinkwater is daarmee een van de belangrijkste uitdagingen van ­deze eeuw.

 

4. AI beschermt de natuur

 
Met behulp van tientallen jaren aan satellietdata en kunstmatige intelligentie brengt remote-sensing in kaart waar bedrijven en boeren risico lopen op ontbossing, bosbranden, droogte, overstromingen en gewasziekten.

De data wordt geanalyseerd met intelligente software en cloud computing. NGO’s als Solidaridad, Utz Certified en het Wereld Natuur Fonds (WWF)  maken al gebruik van de diensten, maar ook financiële instellingen als de Wereldbank en ING.

Kunstmatige intelligentie is goed in het ­analyseren van enorme hoeveelheden data, maar kan ook een grote rol spelen bij ­remote sensing. Die kan helpen ontbossing, bosbranden, droogte, overstromingen en ­gewasziektes tegen te gaan.

5. Bloedanalyse à la minute

 
In 2019 zetten biomedisch ingenieurs van de TU Eindhoven een sensor in elkaar die in real time het gehalte van belangrijke stoffen in het lichaam meet. Daarmee zien artsen straks hoe het op dít moment met een patiënt is gesteld.

Dat is van belang bij het stellen van een diagnose van bijvoorbeeld een hartinfarct. Maar ook tijdens een behandeling met medicijnen zou de arts graag weten wat de concentratie is van belangrijke stoffen in het bloed. Daaraan is namelijk te zien hoe goed iemand de medicijnen opneemt.

Artsen willen het liefst weten hoe het op dít moment met een patiënt is gesteld, zowel bij het stellen van een diagnose als tijdens de behandeling. Wat is de concentratie van belangrijke stoffen in het bloed?

Technologie maakt het nu mogelijk die waardes te meten.

 

6. Big data en AI voor een gezonde stad

 

Hoeveel lawaai produceert een vliegtuig? Hoe zit het met de NOx en fijn stof in mijn straat?

Voor de aantrekkelijkheid van steden is een gezond leefklimaat steeds belangrijker. Big data en AI gaan de omgeving monitoren op zaken als fijnstof en geluidsoverlast.

Straks zijn er apps die je helpen de gezondste route te nemen.
 

7. Eerste stappen van autonoom rijden

Autonome auto’s zijn erg lastig te maken doordat er veel onverwachte dingen kunnen gebeuren op de weg. Het zal nog lang duren voordat de software klaar is voor elke ­mogelijke verkeerssituatie. Toch kan de software van een zelfrijdende auto nu al nuttig zijn.

Op drukke plekken zoals de luchthaven is het moeilijk om je auto kwijt te kunnen. Wat nou als de auto zichzelf wegzet, nadat je bent afgezet bij de vertrekhal?

TNO werkt aan die techniek. De auto's communiceren met camera's, die bijvoorbeeld registreren waar een vrij plekje is in de garage en of er obstakels zoals mensen lopen. Grootste bottleneck voor dit project is de wetgeving: auto's mogen niet zonder bestuurder de weg op.

8. Voedselverspilling tegengaan

Naar schatting een derde tot de helft van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt nooit geconsumeerd, maar rot weg. De sleutel tot het voeden van een groeiende wereldbevolking ligt dan ook in het tegengaan van voedselverspilling.
 

9. AI voor iedereen

Kunstmatige intelligentie moet op begrijpelijke, toegankelijke wijze bij mensen terechtkomen die nu nog niet inzien wat de voordelen ervan zijn en er geen toegang toe hebben. Zo komt de kennis, die nu in handen is van de tech-elite, straks bij iedereen.

Kunstmatige intelligentie is onverminderd populair, maar het feit dat een paar machtige techbedrijven de beste AI hebben, brengt risico’s met zich mee. Daarom moet kunstmatige intelligentie democratischer worden gemaakt.

(Bron: De Ingenieur) 
 
Heb je nog vragen? Of wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Recente vacatures

Business Process Analyst

Regio Aalter - Deinze
Nieuw

Je brengt de huidige processen van verschillende afdelingen in kaart en analyseert die. Daarbij vraag je input van de procesuitvoerder, proceseigenaars en de ondersteunende IT-diensten.

Projectmanager

Regio Gent
Nieuw

Leiden van technische projecten van begin tot eind, inclusief planning, uitvoering en evaluatie.

Nieuw

Met jouw passie voor techniek en sterke administratieve skills behartig je jouw dossiers van A – Z en dit uiterst accuraat.