Technische jobs in coronatijden. Zo helpen ze de wereld tegen corona.

Ingenieurs kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van het coronavirus. Ze combineren immers wetenschappelijke en technische bagage met een hands-on mentaliteit. Nu het coronavirus rondwaart, willen veel mensen helpen en ontstaan initiatieven om het virus te bestrijden. Overal steken wetenschappers, onderzoekers en ook ingenieurs en it'ers de handen uit de mouwen om hun steentje bij te dragen.

In sommige fabrieken is het tegenwoordig even rustig als op onze autosnelwegen. De vraag naar nieuwe wagens is bijvoorbeeld gedaald, en omdat de bouwsector het kalmer aan doet is er minder nood aan grondstoffen. Andere industriebedrijven draaien dan weer op volle toeren. Zij hebben niet alleen productiemedewerkers nodig, ook technische krachten zijn meer dan welkom.

Bekijk hier onze vacatures voor ingenieurs en it'ers

Diploma maakt verschil

“Bij economische crisissen zoals de financiële crisis, en nu dus de coronacrisis, zie je dat schoolverlaters het altijd moeilijker hebben om aan de bak te komen. Maar een diploma maakt een groot verschil. Bij geschoolde technische profielen, zoals ingenieurs, denk ik bijvoorbeeld dat het effect van corona eerder beperkt zal zijn”, stelt Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige.

Ingenieurs en it'ers helpen met hun gezamenlijke kennis en ervaring:

Programmeren tegen de pandemie

Code schrijven tegen corona. Daarvoor zorgt Code for NL bijvoorbeeld voor. Deze website verbindt programmeurs aan projecten die de corona-uitbraak willen beteugelen.

Ingenieurs met oplossingen

Ingenieurs die meedenken hoe je het beste medische apparaten kunt ontwikkelen of aanpassen om de coronacrisis te lijf te gaan. Het is een van de voorbeelden hoe techneuten proberen om te helpen.

Bio-ingenieur Peter Van Eylen is zaakvoerder van GreenX uit Houthalen-Helchteren. Het bedrijf is actief op vlak van ecologische bestrijding van biologische risico’s. Wouter Vermeersch is zaakvoerder van brouwerij Eutropius uit Menen. Hij is industrieel ingenieur biochemie met specialisatie brouwerij. Jonathan Sterckx volgt de opleiding industriële wetenschappen – elektromechanica met specialisatie vervoertechnologie aan de VUB. Hij is een van de projectcoördinatoren van het team dat het beademingstoestel ontwikkelt. (https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/vub-ingenieurs-werken-aan-zelf-ontworpen-beademingstoestel~a2e55d84/)

Vooruitziend

“Als ingenieur moet je out of the box kunnen denken”, vertelt Peter Van Eylen. Met zijn bedrijf GreenX ontwikkelde hij een methode om mondmaskers en beschermingskledij te ontsmetten. “Ik zag de grote nood aan mondmaskers en begon te experimenteren. Als ingenieur – zeker als bio-ingenieur – zit je op het schakelpunt tussen de wetenschap en de oplossingsgerichte aanpak.”

“Zoeken naar oplossingen met de middelen die je hebt, haalt de MacGyver in je naar boven. Stel dat in de handleiding staat dat een toepassing alleen kan rijden. Dan vraagt de ingenieur zich af: ‘Kan dat ding ook varen? Laat ik dat eens proberen.’” Dat is ook wat Peter deed. De techniek die zijn bedrijf meestal gebruikt om ruimtes te desinfecteren, past hij succesvol toe op mondmaskers. Waterstofperoxide wordt via dichte mist verspreid in een afgeschermde ruimte. Zo kunnen mondmaskers worden ontsmet en hergebruikt in tijden van grote schaarste.

Door de sluiting van café’s en restaurants zag Wouter Vermeersch de markt van zijn brouwerij Eutropius klappen krijgen. “We wilden vooruitziend zijn en zo weinig mogelijk medewerkers op non-actief zetten. Daarom startten we met de productie van ontsmettingsalcohol. Voor brouwers is dat logischer dan dat we mondmaskers zouden maken. Op heel korte termijn moesten we een groot aantal issues oplossen: wetgeving, logistiek, operationele zaken. Maar hoe complex een probleem ook is, als je het opsplitst in kleine deelproblemen, is het niet meer zo onoverkomelijk. Dat blijven coördineren is de taak van de ingenieur.”

Ruitenwissermotoren

Een probleem opsplitsen in deelproblemen, dat is precies ook wat Jonathan Sterckx deed. Hij is projectcoördinator in een 100-koppig team dat aan de VUB een beademingstoestel ontwikkelt. Voor de aandrijving gebruikt het team ruitenwissermotoren.

“Wij hebben nog nooit een medisch toestel gebouwd. Maar bekijk je zo’n beademingstoestel vanuit ingenieursstandpunt, dan ontleed je dat in verschillende vitale onderdelen. Daarvoor zochten we alternatieven buiten de medische sector, want die staat vandaag al genoeg onder druk. Vervolgens controleerden we ook de beschikbaarheid. Zo kwamen we uit bij de ruitenwissermotoren. We berekenden dat die de juiste krachten uitoefenen om de ballon in een beademingstoestel te comprimeren.”

Probleemoplossend vermogen

Brouwerij Eutropius leverde al meer dan 5.000 liter ontsmettende alcohol, voornamelijk aan woonzorgcentra. Aan de VUB houdt men zich klaar om voor de Belgische zorgsector beademingstoestellen te produceren. Voorlopig is dat niet nodig, er zijn er genoeg. Met het buitenland wil men vooral de kennis delen zodat de toestellen ter plekke kunnen worden geproduceerd. Er zijn al samenwerkingen met Italië, Portugal, Canada en Brazilië, signaleert Jonathan Sterckx.

bron: HLN

Ingenieurs hebben ook een belangrijke rol te spelen ná deze crisis. “Als alles weer opstart, gaan problemen aan het licht komen”, denkt Wouter Vermeersch. “Ik vrees zoals veel mensen voor ontslagen en besparingen. De productie zal efficiënter moeten en daarvoor heb je projectingenieurs met probleemoplossend vermogen nodig.”

Recente vacatures

Supervisor

Regio Brugge
Nieuw

Coördineren van de opmaak van de werkplanning rekening houdende met capaciteit en kennis binnen de afdeling en dit waar nodig in samenspraak met de andere afdelingen.

Logistiek Coördinator

Regio Ieper - Poperinge
Nieuw

Imput orders (ERP) + regeling transport / transportprijzen samen met collega bewaken en beheren.

Technical Pool Advisor

Regio Waregem
Nieuw

Je geeft technisch advies via mail of telefoon over verschillende zwembadonderdelen (warmtepompen, zwembadafdekkingen, verlichting, ...). Je probeert elke klant verder te helpen met jouw knowhow. Werk je graag hands-on? Dan ben je vrij om interventies op het terrein uit te voeren.

EHS Manager

Regio Dendermonde - Wetteren
Nieuw

Je bent verantwoordelijk voor het identificeren van milieu-en energieregels én veiligheidsrisico's in interactie met andere afdelingen binnen de plant. Je houdt hierbij rekening met continue veranderlijke omstandigheden en voorschriften.